Tiborcz: Tulajdonos vagyok a BDPST ingatlancégben

2017.10.30. 13:50

Interjút adott az Origónak a médiát amúgy eléggé kerülő Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje, amelyben sok panaszkodás és önfényezés mellett elmondott pár érdekes dolgot is. Például azt, hogy

meghatározó tulajdonrésze van a BDPST nevű ingatlanfejlesztő cégben.

Ez az a cég, amelyet már eddig is Tiborcz-közelinek lehetett sejteni, de amely akkor sem akarta nyilvánosságra hozni, hogy kik a tulajdonosai, amikor a Fővárosi Törvényszék erre külön felszólította. A BDPST Zrt. vezetése inkább letett a tervezett tőkeemeléséről, csak hogy ne kelljen kiadnia, kik a tulajdonosai. Ez a cég többek között az Orbánhegyen vásárolt egy ingatlant 350 millió forintért, és egy Andrássy úti palota egyik szintjét is megvette 290 millióért. A BDPST-nek részesedése volt abban a cégben, amely megvásárolta Postabank József nádor téri székházát, hogy aztán a céggel együtt eladja az FBI által körözött, azóta elhunyt szaúdi üzletembernek, Gaith Pharaonnak.

Az Origo most azt írja, Tiborcz megmutatta nekik a zrt. részvénykönyvét (vagy ahogy az Origo fogalmazott: „utánajártunk"), amelyből az látszik, hogy a cégben nincs tulajdonuk offshore cégeknek. Tiborcz azt mondja, eddig senki nem kérte, hogy belenézhessen a részvénykönyvbe, pedig bárki megtehette volna. Véleménye szerint az ellenzéki sajtó azért nem akarta ezt megtenni eddig, mert akkor kiderült volna, hogy a BDPST egy transzparens cég, nincs benne semmi takargatnivaló, semmi offshore, és akkor nem lehetett volna tovább azt a látszatot kelteni, hogy valaki bujkál a cég mögött. 

Heti Válasz: Tiborcz István lódít

Tiborcz interjújára hamar reagált a Heti Válasz, amely először írt arról, hogy a BDPST inkább nem emelt tőkét, csak hogy ne kelljen kiadnia a tulajdonosainak nevét. A hetilap szerint Tiborcz „lódít", amikor azt állítja, a sajtóból senki nem kérte ki a cég részvénykönyvét.

Bódis András, a lap újságírója azt írja, október 20-án, nem sokkal a BDPST-ről szóló cikk megjelenése után írt a cég vezérigazgatójának, Tóth Juditnak arról, hogy szeretne belenézni a részvénykönyvbe. Erre Tóth Judit hat nappal később válaszolt, azt írva, hogy külföldön van, de e hét csütörtökön, vagyis november 2-án várja az újságírót szeretettel. Ez előtt viszont Tiborcz inkább a kormánybarát Origónak mondta el, hogy tulajdonos a cégben. Ráadásul Bódis szerint a BDPST vezetője még az Origo cikk megjelenése előtt 16 perccel is írt egy emailt, hogy egyeztessen a betekintésről.

Tiborcz arról is beszél, hogy szerinte a korábban számos közbeszerzésen győztes cége, az Elios Zrt., amelynek ügyeiből rendőrségi nyomozás is lett, jó minőségű munkát végzett, és csak azért támadták a sajtóban, mert ő volt a tulajdonosa. Emiatt a nyomás miatt végül inkább eladta a cégét, és átnyergelt egy szerinte kevésbé problémás iparágba:

Megértettem, hogy Magyarországon a miniszterelnök családtagjaként nem foglalkozhatom bármivel. Olyan területet választottam, amely nincs semmilyen kapcsolatban állami és önkormányzati tenderekkel. Az ingatlanfejlesztés piacára léptem, ami nagyon régóta szintén foglalkoztatott.

A miniszterelnök veje az interjú jelentős részét azzal tölti, hogy a sajtóra panaszkodik és arra, hogy félrevezető állítások jelennek meg róla. Ezzel kapcsolatban beszél például a tulajdonában lévő turai kastélyról, amely szintén a BDPST portfoliójának része: " A turai kastéllyal kapcsolatos híradások kiváló példái a média egy része velem kapcsolatos félrevezető és valótlan állításainak. Valóban van Magyarországon egy állami kastélyfelújítási program, de a turai projektnek ehhez semmi köze nincs." Tiborcz ezzel valószínűleg arra utalt, hogy korábban megjelent: komoly nyertese lehet annak a változtatásnak, amelynek nyomán műemlék épületek (például a turai kastély) felújítására is igénybe lehet venni a társasági adókedvezményt. Ez viszont nem csak az állami tulajdonú kastélyokra vonatkozik. 

Az interjúban beszélt a XII. kerületben nemrég megvásárolt házról is, amelyet állítása szerint üzleti céllal vett, és amely elmondása szerint életveszélyes állapotban volt a most zajló felújítások előtt. 



  • Tippek
  • Babaváró hitel