Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

60 ezer magyar érzi úgy, hogy ha keresne, sem találna munkát

2017.11.02. 07:57

A 135 ezer inaktív 44 százaléka gondolja úgy, hogy ha keresne, sem találna munkát, írja a Világgazdaság.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva a lap azt írja, hogy a közfoglalkoztatottakkal kiegészített munkaerő-tartalék 2016-ban 9 százalék volt a 15-74 éves korosztály népességéhez viszonyítva, ez jelentős csökkenés a 2014-es 11,3 százalékhoz képest. (A munkaerőpiaci fogalmakról szóló cikkünket itt találja.)

A legtöbb kihasználatlan munkaerő Kelet-Magyarországon van: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében arányuk 20,3 százalék, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 15,2 százalék, Hajdú-Biharban 14,4 százalék. A legalacsonyabb arányt Győr-Moson-Sopron megyében (3,1 százalék), Pest megyében (3,9) és Vas megyében (4,3) mérték.

Az elmúlt években elsősorban a magasabb végzettségűek tudtak elhelyezkedni, így

a jelenlegi munkaerő-tartalék összetétele kedvezőtlenebb, mint korábban.

A KSH tanulmánya szerint ahhoz, hogy javuljon a dolgozni vágyók helyzete, létfontosságú lenne képzések indítása. Másik megoldás lehet, ha a keleti országrészből a fejlettebb megyékbe áramlana a kihasználatlan munkaerő, ezt azonban gátolja, hogy az ottani drágább lakhatást nem fedezi az ott kapott magasabb bér. Bár a kormány lakhatási támogatással segíti a munkaerő mobilitását, sokan mégis inkább a külföldi munkát választják.