Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A csomagok mellett az utasok súlyát is leméri a Finnair

2017.11.02. 22:21

Meglepte az utasokat, amikor a Helsinkiben a Finnair járatára bejelentkezve nem csak csomagjukat, de testsúlyukat is lemérték. Mielőtt bárki aggódna, hogy egy újabb klasszikus fapados lehúzás bevezetéséről van szó, a cég szóvivője, Päivyt Tallqvist az Independentnek, és a BBC-nek is kifejtette a légitársaság szándékát. 

A szóvivő szerint a legtöbb légitársaság az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) adatait használja referenciaként, ami szerint átlagosan:

  • a férfiak testsúlya 84.6 kg
  • a nők testsúlya 66.5 kg
  • a 12 év alatta gyerekeké 30.7 kg
  • a kézipoggyászok súlya 6.1 kg

Arra azonban az ügynökség is kitér, hogy még ezek a számok is változhatnak aszerint, hogy a férfiak például első osztályon többet nyomnak, mint a turistaosztály utasai, míg a nőknél ez pont fordítva igaz. A kézipoggyász átlagsúlya nyáron érezhetően zuhan, és a férfiak hajlamosabbak nehezebb dolgokat felvinni magukkal a gépre, mint a nők. 

A Finnair fontosnak tartja leszögezni, hogy méréseik csupán egy statisztika elkészítésében játszanak szerepet. A részvétel teljesen fakultatív, és az eredményt egyedül a mérést végző alkalmazott látja az utason kívül. Eddig több mint 180-an vállalták a testsúlyuk és kézipoggyászuk lemérését, és a cég 2018-ban, több évszakban is folytatni fogja a mérést, hogy minél hitelesebb eredményt kapjanak. Az eredményeket a gépek takarékosabb üzemeltetésére, és a biztonságos repülés fejlesztésére fogják felhasználni.