Vanda, Paula
-2 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Már több lakást veszünk hitelre, mint hitel nélkül

2017.11.03. 08:02
  • 53,7 ezer használt lakás kelt el az első félévben, a bankok pedig több mint 30 ezer lakáshitelt folyósítottak, vagyis már több lakást veszünk hitelre, mint hitel nélkül.
  • Használtlakás-vásárlásra 195 milliárd forint lakáshitelt adtak a bankok az első félévben, ami éves szinten 23 százalékos növekedésnek felel meg.
  • A legjobb hitel kiválasztásával akár egy 10-15 évente esedékes teljes lakásfelújítás költségét lehet megtakarítani.

A hivatalos adatok szerint az év első hat hónapjában a bankok 30 403 darab hitelt folyósítottak használt lakások vásárlására 195 milliárd forint értékben, ami 23 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot - idézi a legújabb KSH-adatokat a BankRáció.hu elemzése.

A lakáshitelezés súlyát mutatja, hogy az első félévben 53 ezer használt lakás talált gazdára, vagyis az adásvételek több mint felében hitel is szerepet játszott.

Az átlagos hitel használt lakások esetében 6,4 millió forint 16 éves futamidővel. Ennek a törlesztőrészlete a legalább egy évre rögzített kamatozású lakáshitelekre vonatkozó átlagos 5,6 százalékos teljes hiteldíjmutatónál (thm) havonta több mint 50 ezer forint.

A piacon azonban vannak 3,5-4 százalékos thm-mel felvehető, legalább egy évig fix törlesztésű lakáshitelek is, amelyeknél a havi törlesztés 42-45 ezer forintból kijön, de a thm különböző feltételek vállalásával akár 3 százalék alá csökkenthető. Havi szinten a legjobb feltételekkel kínált konstrukciókkal az átlagos hiteleknél 5-8 ezer forinttal alacsonyabb lehet a törlesztőrészlet.