Többet kereshet, akinek veszélyes a munkája

D SOS20140621015
2017.11.08. 07:28

Hamarosan dönthetnek a 2015-ben megszüntetett korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új csomagról – írja a Magyar Idők.

A tervezet a lap szerint a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (vkf) csütörtöki ülésén is napirendre kerül. Célja, hogy a korábbi egységes szabályozás helyett speciális, egyedi, munkakörökre és munkahelyi adottságokra szabott irányelv jöjjön létre. A tervezet szerint felmérnék az adott munkahelyen az egészségre ártalmas kockázati tényezőket, a kifogásolható körülményeket a munkaadóknak kötelességük lenne kiküszöbölni. Azokon a területeken pedig, ahol erre nincs mód, a szakszervezetek javaslata szerint többletjuttatást kellene kapniuk a dolgozknak.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lapnak elmondta, nemcsak anyagi juttatásokkal, de akár az egészségkárosító munkavégzési idő csökkentésével, több szabadsággal, pluszjuttatással vagy rekreációs intézkedésekkel tervezik kárpótolni a munkavállalót.  A többletjuttatás tervét korábban a munkaadói oldal is elfogadta.  

Az új szabályok betartását a munkaügyi ellenőrzések során is figyelnék a szakemberek. A legfontosabb továbbra is az, hogy a munkaadó minél inkább csökkentse az egészségkárosodást előidéző körülményeket - nyilatkozta Mészáros. 

A vkf tagjait tájékoztatják az Európai Unióban körvonalazódó, munkavállalókat érintő intézkedésekről is, bele­értve a szociális pillért, a kiküldetési irányelv módosításával kapcsolatos kormányzati álláspontot, valamint a közös uniós munkaügyi hatóság felállításával kapcsolatos terveket. Az ülésen a felek áttekintik a munkahelyvédelmi akció eddigi eredményeit, és szó lesz a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatos kérdésekről is. A lap úgy tudja, a kormány várhatóan a közeljövőben eltörölheti a 65 évnél fiatalabb, ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafont, amelynek bevezetését korábban még a munkanélküliség indokolta.

(Borítókép: Soós Lajos / MTI)