Közel van a felminősítés a Fitchnél

2017.11.10. 23:33

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadósság osztályzatát pénteken a Fitch Ratings – írja az MTI.

A magyar szuverén besorolás kilátása immár két hitelminősítőnél pozitív: augusztusban a Standard & Poor's is pozitív kilátást adott Magyarországnak. A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's továbbra is stabil kilátást tart érvényben a magyar államadósság osztályzatára.

A Fitch a péntek este Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta 2017 végéig 72 százalékra csökken az egy évvel korábbi 74 százalékról. A hitelminősítő hangsúlyozta: ez lesz a hatodik olyan év egymás után, amelyben csökken a magyar államadósság-ráta.

Hosszabb távon az államadósság csökkenő trendjébe bekavarhat egyébként, hogy a magyar kormány már elfogadta a vereségét az Eurostattal szembeni elszámolási vitában, tehát az Eximbankot, az MNB-alapítványokat és a garanciaalapokat is állami intézménynek kell majd számítani, ami így az államadósság megugrásával is jár majd.  • Hírek
  • Hírek