Megtorpant az építőipar, de nincs nagy baj

2017.11.13. 10:04

Szeptemberben 3,8 százalékkal visszaesett az építőipar teljesítménye augusztushoz képest, de éves bázison még így is elég jó volt az iparág teljesítménye: a termelés 23,8 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbi szintnél – derül ki a KSH friss adataiból.

Az előző év azonos hónapjához képest szeptemberben mindkét főcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 22,9, az egyéb építményeké 25,4 százalékkal. Az épületek kategórián belül elsősorban sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek épültek, az egyéb építmények kategórián belül út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült a termelés.

ksh építő szep.png

A megkötött szerződésekre vonatkozó adatból az látszik, hogy az iparág problémái ellenére még jó ideig bővülni fog. A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 130 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 46,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 211 százalékkal.

Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállóépületekre kötöttek új szerződéseket. Az egyéb építmények esetében közlekedésfejlesztésre, illetve közműépítésekre kötöttek szerződéseket főleg.