Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra a magyar közbeszerzésekben kutakodik majd az EU

2017.11.14. 13:03

Jövő héten újra Magyarországra jönnek az Európai Bizottság auditorai, hogy több százmilliárd forintnyi uniós közbeszerzést nézzenek át - írja a 24.hu. Az ellenőrök listáján a portál értesülései szerint szerepel majd 

  • az M3-as metró 39 milliárdról közel 60 milliárd forintra drágult felújítása;
  • a dél-balatoni vasúti projekt, amelyet a becsült 55,5 milliárd helyett 72,4 milliárdért nyert meg a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő R-Kord;
  • és több mint 15 milliárdnyi közbeszerzés, amit a Miniszterelnökség írt ki, például egy 5 és egy 6,5 milliárdos kommunikációs tender és egy 5 milliárd forintos tanácsadói szerződés. 

Legutóbb márciusban tartottak ellenőrzést a magyar közbeszerzésekkel kapcsolatban, amikor például megállapították az auditorok, hogy súlyos problémák voltak azzal a 420 milliárd forintos víziközmű-óriástendernél, amelyet többek között a Mészáros és Mészáros Kft. nyert el, és amelynek előkészítésén a Mészáros bizalmasai között emlegetett Antal Kadosa Adorján tanácsadó cége dolgozott.

Akkor az ellenőrök úgy ítélték, hogy lényegében megbukott a pályázatokat ellenőrző rendszer ennél a közbeszerzésnél, mert sem a pályázatokat kiíró Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., sem a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztálya nem tudta kiszűrni a súlyos szabálytalanságokat.  Emiatt nem kizárt, hogy a magyar kormánynak valamennyit vissza kell majd fizetnie a projektből. Az ügyészség szerint amúgy semmi gond nincs ezzel a tenderrel, úgyhogy nyomozás sem indult.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!