34 ezer forintot kap egy átlagnyugdíjas az év végén a kormánytól

2017.11.16. 10:30

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent a rendelet a nyugdíjasoknak szánt év végi Erzsébet-utalványról, ami alapján egyszeri juttatásként 10 ezer forint értékű  Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok – írja a Portfolio.

A rendelet szerint az öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást, mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot, mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát, korhatár előtti ellátást kapók jogosultak az egyszeri 10 ezer forintos juttatásra.

A juttatás kézbesítése a Magyar Posta feladata, Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter szerdán azt mondta, hogy jövő hét pénteken kezdődik az utalványok postázása, így még karácsony előtt minden nyugdíjas megkapja az utalványt.

A közlönyben egy másik rendelet is megjelent: ez alapján a kormán arról döntött, hogy 29,2 milliárd forintot utal a Magyar Államkincstárnak, amiből 27 milliárd forint megy az ellátottak pénzbeli juttatásaira, míg 2,2 milliárd forint megy dologi kiadásokra a MÁK-nál. A kormány a költségvetésen belül az általános tartalékból és az Országvédelmi Alapból csoportosítja át a pénzt (14 és 15,2 milliárd forintot).

A lap számolása alapján egy átlagnyugdíjat kapó magyar állampolgár az év végén 12 ezer forintnyi nyugdíjkorrekcióban és 12 ezer forintnyi nyugdíjprémiumban részesülhet. Ehhez jön hozzá a 10 ezer forintos utalvány, ami összesen 34 ezer forintnyi pluszjövedelmet jelent a nyugdíjasoknak az év végén.