Altera: Tulajdonost váltott egy tőzsdei cég

2017.11.16. 17:48
Ádámosi György magánbefektető korábban az Appeninn Nyrt. meghatározó tulajdonosa volt, ám ezt az ingatlancéget Mészáros Lőrincék veszik meg. Ádámosi azonban nem sokáig marad tőzsdei cég nélkül, átvette az Altera Nyrt-t.

Tulajdonost váltott az Altera Nyrt. tőzsdei cég. Az új tulajdonos Ádámosi György magánbefektető svájci cége, a Lehn Consulting lesz.

A történet egy mondatban:

az Altera nagyon beragadt a Buda-Cash bukásával, megoldást keresett nehéz helyzetére.

Mindez kapóra jött Ádámosi Györgynek, aki az Appeninn nevű céget éppen eladta, de újabb tőzsdei struktúrát keresett befektetési terveinek,

ezért némi prémiumot is megért neki, hogy megvehet egy már tőzsdén jegyzett céget.

Az Altera

Ez a kevésbé ismert tőzsdei cég Szabó Barnabás befektetési szakember ötlete volt, és az eladásig ő kontrollálta a társaságot szavazat- és osztalékelsőbbségi részvényeivel. Még két igazgatósági tagnak volt érdemi részesedése, Iváncsics Pál volt telekomos vezérigazgató-helyettesnek, kockázati tőkés szakembernek, illetve Szabadhegy Kristóf agrárvállalkozónak (Keve Zrt.).

Maga az Altera keserű történet. 2013-ban lépett a tőzsdére, aminek utólag már szomorú adaléka, hogy két azóta csúfosan megbukott cég, a Buda-Cash és a Hungária szervezte a részvényjegyzést.

Kötvényes tervek

Az alapítók válságálló befektetéseket terveztek, a legtöbb pénzt olyan vállalati kötvényekbe kívánták fektetni, amelyekben hozamprémium is elérhető, de a kockázatuk mégis alacsony. Három évig jól is ment a cég, de a nagy tőzsdei botrányokat mindig telibe kapta. Pechjükre ugyanis éppen egy kókler társaság bocsátott ki kötvényeket, és az Altera nagyon benyalta a Btel-sztorit.

Ezt azonban még túlélte, ám amikor a Buda-Cashnél is több száz millió forintja ragadt, azt már nem tudta kezelni.

Levelező üzemmód

Azóta már elsősorban nem is a befektetésekkel foglalkozott a cég, hanem a B-C felszámolójával levelezett. Sok minden felmerült, eladás, kivonulás, de közben nem bírta két és fél év alatt sem visszaszerezni a pénzét.

Ám az Altera nehéz helyzete szerencsésen összecsengett azzal, hogy egy aktív tőzsdei befektető, Ádámosi György éppen eladta az Appeninn nevű cégét. Ádámosinak ugyanis maradtak tervei, jól jött volna neki egy működő tőzsdei cég.

Végül némi prémiumért minden szavazat- és osztalékelsőbbségi papírt megvett, így a november 15-i közgyűlésen már teljesen ő kontrollálhatta a céget.

Az Alterában most 250-300 milliónyi értékpapír van, illetve egy jelentős B-C-vel szembeni követelés, illetve az az érték, amit egy kész tőzsdei cég képvisel. Ádámosi tehát gyakorlatilag időt vett, hiszen a semmiből elindítani egy tőzsdei céget, az 50-100 millió forintot és egy évnyi előkészítést igényel.

Közgyűlési szentesítés

A most megjelentetett sajtóközlemény szerint az Altera Nyrt. csütörtöki közgyűlésén a részvényesek teljesen új igazgatóságot választottak, és több fontos ponton módosították a társaság működését meghatározó alapszabályt.

A cég a továbbiakban is vagyonkezelő cégként, de a korábbiaknál nagyobb növekedési tervek mellett, aktívabb vagyonkezeléssel működik.

A részvények névértéke ezer forintról, száz forintra csökken (a változás időpontjáról az Altera külön tájékoztatást ad majd), továbbá megszűnik az egy részvényes által gyakorolható 10 százalékos szavazati korlát. A részvényesek megválasztották az Altera új, háromtagú igazgatóságát, melynek elnöke Prutkay Zoltán (az Appeninn korábbi pénzügyi vezetője) lett, aki a társaság vezérigazgatói posztját is betölti, így teljesen megújul a vállalat menedzsmentje.

Tőkebevonási tervek

Az Altera a jelenlegi vagyonánál jelentősen nagyobb pénzügyi forrásból kívánja megvalósítani növekedési terveit. Az új forrásokat a vállalat elsősorban a Budapesti Értéktőzsdén keresztül szeretné bevonni, számítva a lakossági és intézményi befektetői körre is, Az Altera célja, hogy a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájába és a BUX-indexbe is bekerüljön,