Három megyében van a közmunkások közel fele

2017.11.20. 16:34

Tartósan kétszázezer fő alá csökkent a közfoglalkoztatottak száma idén szeptemberben, az ősz első hónapjában átlagosan 173 ezren dolgoztak valamilyen programban, ami 2.1 százalékos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest – derül ki a Belügyminisztérium jelentéséből

közmu.PNG

A kilépő személyek száma 20,2 ezer főt jelentett szeptemberben, augusztusban pedig 12  ezer kilépés történt. 2017. szeptemberben a közfoglalkoztatásban dolgozók által betöltött öt leggyakoribb munkakör között volt az egyszerű szolgáltatási és szállítási tevékenység (45,2 százalék), az egyszerű mezőgazdasági foglalkozás (8,9 százalék), az egyszerű építőipari (5,7 százalék), az egyéb takarító és kisegítő (4,3 százalék), valamint az általános irodai adminisztrátor (2,9 százalék) munkakör. A programokban részt vevők legnagyobb hányada (55,2 százaléka) legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik. 

Jelentős területi különbségeket mutat a közmunka elterjedtsége. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a közmunkások száma meghaladta a 30 ezer főt megyében, második helyezett Szabolcs-Szatmár-Bereg lett 29 ezer fővel, a harmadik pedig Hajdú-Bihar 15,4 ezer fővel. Vagyis a közfoglalkoztatottak több 43 százalékát ez a három megye adja. 

közfpogl.PNG

Szeptemberben az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. számított a legnagyobb közfoglalkoztatónak, a második helyen pedig a Magyar Református Szeretetszolgálat áll. Jelentős közfoglalkoztatónak számított még a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Felső-Tisza-vidéki, az Észak-magyarországi és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.