Csúcstalálkozón egyeztetnek az építőipari munkaerőhiányról

2017.11.21. 11:33

A rendszerváltás óta először csúcstalálkozót szerveztek a kormány képviselői, a húsz legnagyobb építőipari vállalkozás küldöttei és az ágazat legfontosabb szereplői, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek részvételével - jelentette be sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten, kedden.

A pénteken megrendezésre kerülő találkozóra a miniszter szerint azért van szükség, mert az ágazat korábban nem tapasztalt ütemben nő. Az építőiparban az első háromnegyed évben 130 százalékkal nőtt a megkötött szerződések száma, szeptemberben pedig több mint 23 százalékkal nőtt az az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest. Ez a bővülési ütem várhatóan kitart az év hátralevő részében is - mondta Varga Mihály.  

Az állami támogatások és a részint uniós pénzből zajló nagyberuházások által felpörgetett építőipar növekedését egy tényező azért veszélyezteti: ez a munkaerőhiány, ami az építőipart sem kerülte el. A KSH legutóbbi adatai szerint 3 ezernél is több szakember hiányzik az ágazatból. Erre a miniszter is kitért sajtótájékoztatóján, "az építőipar újfajta kihívás elé került, az egyre erősödő munkaerőhiány miatt a munkaerő pótlása és szakképzése fontos kérdés lesz a jövőben", állapította meg. 

A kormány célja az építőipari ágazati konzultációval, hogy valamilyen módon segítséget nyújtson a szektor képviselőinek abban, hogy "gond nélkül képesek legyenek teljesíteni megrendeléseiket", illetve a nagyobb beruházások kifutásával is folytatódhasson az ágazat bővülése - összegezte Varga Mihály.