Ne vegyen lakást drágán, ha olcsóbban is hirdetik

2017.11.24. 14:03

75 milliárd 800 millió forint ma a különbség az interneten meghirdetett összes magyar használt ingatlan maximális és minimális hirdetési ára között. Az adatot az Árminimum nevű új magyar fejlesztés oldalán találjuk, az oldal fejlesztői azt mérik rajta keresztül, mennyire sikerül megtisztítaniuk a használt ingatlanok piacát az ingatlanosok, a tulajdonosok és a hirdetési oldalak által okozott káosztól.

A böngészőbővítmény telepítése után bármelyik magyar ingatlanos oldalon is keresünk, az éppen kinézett ház vagy lakás összes neten fellelhető hirdetését összegyűjti, ár szerint sorba rendezi őket, és egy helyen mutatja meg.

"A legnagyobb különbség egy adott használt ingatlan legalacsonyabb és legmagasabb hirdetési ára között most éppen 1,63 milliárd forint, az átlagos eltérés a több áron meghirdetett ingatlanok kötött pedig 3,7 millió forint" – mondta Faragó Péter, az Árminimumot fejlesztő RealMonitor Kft. ügyvezetője.

A nagy ingatlanközvetítők közül az Otthon Centrum szerződött le velük először, ők abban bíznak, hogy a nagyobb transzparencia az ingatlanközvetítő piacnak is jót tesz. Kosztolánczy György, az Otthon Centrum Holding vezérigazgatója szerint ha a közvetítők szerződéseit tekintjük, árkülönbség egyszerűen nem is létezhetne a piacon. Akár kizárólagos, akár általános szerződést köt ugyanis a tulajdonos az ügynökséggel, minden szerződésben fontos kitétel, hogy a szerződésben foglalt árnál sem a tulajdonos, sem más ügynökség nem kínálhatja alacsonyabb áron a lakást. Árkülönbség tehát elvileg nem is lehetne.

Az Árminimum bevétele az ingatlanközvetítőktől jön, a vele szerződésben álló ingatlanügynökségeknek azt ígéri, hogy figyelmeztetést küld nekik, ha a náluk hirdetett ingatlan bárhol másutt alacsonyabb áron jelenik meg az interneten.