Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

H&M ruhákat éget egy svéd erőmű szén helyett

2017.11.24. 13:16 Módosítva: 2017-11-24 13:45:41

Mielőtt még bárki felháborodna, itt most nem arról van szó, mint az októberben kirobbant – és a H&M által egyébként tagadott – esetben, amikor egy dán csoport használható darabokat eltüzelésével vádolta a céget. A Bloomberg beszámolója szerint a Stockholmtól északnyugatra fekvő Malarenergi erőműbe azokat a ruhákat szállítják tüzelőanyagnak, amelyek határértékeken túl tartalmaznak vegyszereket, vagy penészesek. 

Az erőmű lassan teljesen leáll a szénről, és helyette szemetet éget, többek közt a svéd fast fashion cég nem eladható ruháit. A svéd állam célja, hogy fokozatosan átállítsa a régi típusú erőműveit fosszilis anyagok égetéséről bioüzemanyagokra és szemétre, a Malarenergiben az elmúlt évtizedben a szemét és a szén aránya fel is cserélődött. A kormány azt akarja, hogy a 2010-es évtized végére ne maradjanak az országban fosszilis energiára alapozó erőművek. 

A Malarenergi 2017-ben már 400 ezer tonna szemetet, ebből 15 tonna szennyezett H&M ruhát fogadott be. Ezen a héten kedden landolt az utolsó szénszállítmány az erőműben, ami 2020-ig kitart majd, ekkora pedig elkészül az új, faégető blokk.