Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Macskás bolhairtókat tesztelt a Nébih, 20 százalékuk megbukott

2017.11.24. 12:47 Módosítva: 2017.11.24. 12:51

29, többféle hatóanyag-tartalmú, macskáknak szánt élősködők elleni spot-ont vizsgált a Nébih, ezek 20 százaléka elbukott a teszten. Az ellenőrzött termékek között állatgyógyászati készítmények és riasztó hatású állategészségügyi biocid termékek egyaránt szerepeltek. A szakemberek 23 hatósági mintát hazai kiskereskedőknél vettek, további 6 terméket pedig magyar és külföldi internetes oldalakról rendeltek.

Az engedéllyel rendelkező minták közül 6 geraniol hatóanyagú készítménnyel akadt probléma, mivel nem tartalmazták a törzskönyvben szereplő hatóanyag mennyiséget. Ezek az alábbiak:

  • Preventol Duo
  • Panzi Fit Active
  • Dolly Natural
  • Dr. Pet
  • Preventix
  • Bispotix

A NÉBIH eljárást indít a készítmények gyártóival, illetve forgalmazóival szemben. Ezzel párhuzamosan megkezdődött minden, geraniolt tartalmazó állategészségügyi biocid termék felülvizsgálata. Az eljárás, a laboratóriumi vizsgálatokon túl, kiterjed a termékek hatékonyságát bizonyító dokumentációk felülvizsgálatára és az előny-kockázati viszonyok újraértékelésére is.

Az interneten vásárolt, Magyarországon engedéllyel nem rendelkező spot-onok mindegyike tartalmazta a termék csomagolásán feltüntetett hatóanyag-mennyiséget. Ettől függetlenül a hazánkban nem engedélyezett készítmények használatának kockázata jelentős, vásárlásuk nem javasolt, ezért az interneten rendelt 6 termék is elbukott a teszten, hiszen azok forgalmazása Magyarországon nem engedélyezett.