Elrejtőznének a NER-lovagok

II. rész

ner2
2017.12.06. 12:36 Módosítva: 2017.12.06. 15:22
2010 és 2017 között nagyon sok fiatal magyar üzletember lett milliárdos, vagy legalábbis nagyon nagy vagyon tulajdonosa. Sorozatunk első, felvezető részében a gazdagodás útjait vizsgáltuk. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy hol nyaralnak, milyen hobbikra költenek, vagyis hogyan fogyasztanak a szabad idejükben a NER-arcok.

A NER fiatal haszonévezői nagyon hamar lettek milliárdosok. A legfiatalabbak, a járadékvadászok sokkal inkább mutatják a lottógyőztes-attitűd jeleit, vagyis bátrabban fogyasztanak, könnyebben csúsznak a magán-repülőgépes hétvégi kiruccanások, a saját elektromos jacht, az Aston Martin.

Az old school csapat, vagyis az idősebbek, illetve akik piaci alapon, keményen megdolgoztak a pénzükért, másképpen fogyasztanak, sokszor nem igazán költenek az életszínvonalukat érdemben megemelő utazásokra, hobbikra. Nem kifejezetten puritánok, hiszen régóta jól élnek, de azzal a szinttel alapvetően elégedettek. „Aki organikusan, evolúciós lépcsőkkel érte el a jólétet, az inkább rak félre, de a hirtelen meggazdagodottak körében kevésbé gondolnak a jövőre" – hallottuk e körről.

Úgyis megint mi nyerünk – gondolják, vagyis hisznek a jövőben, hogy fennmarad a „flow”, lesz továbbra is jövedelemáramlás, ráadásul az a néhány ember, akikhez ez a csapat igazodni, csapódni szeretne, azoknak tényleg van mit elkölteniük, velük kell tartani a lépést.

A dorbézolók és a puritánok

Ki az, aki nyakló nélkül pazarol, és ki az, aki takarékos? Min múlik ez a betagozódás? Általában elmondható, hogy a fogyasztási szokásokat nagymértékben befolyásolják a következő elemek:

  • családi háttér, szülői minta, vallásosság
  • a vagyon megszerzésének gyorsasága, formája és módja
  • iskolai végzettség
  • lakhely

Mindez valószínűleg különösebb szociológiai ismeretek alapján is kitalálható. Egy kistelepülésről származó, iskolázatlanabb ember gyakran nagyobb vehemenciával esik neki a státuszt erősítő anyagiaknak, inkább habzsol, szereti a kiköltekezéseket, a jó szívről árulkodó, de mégis kissé parttalan meghívásokat, a dorbézolásokat, mint a nagyvárosi értelmiségi családban felnőtt vagyonosok.

Cikkünkben inkább a látványosan költekező, életművész csapat fogyasztási szokásait tekintjük át. Ez mindössze néhány tucat baráti társaság, de a haverokkal, a sleppel együtt azért így is több száz ember. Például magánrepülőgépet a legtöbben nem mernének bérelni, félnek, hogy ha ez kitudódik, megszólják őket, de ha az igazán nagy kutyák már szerveztek egy gépet, akkor arra sokan szeretnének felférni. „Az élvezetekben mindenki szeret osztozni, a kockázatokban és a felelősségben már kevésbé” – hallottuk.

Beszélgetőpartnereinknek anonimitást ígértünk, így meglepően sokan megosztották tapasztalataikat az Indexszel. Cikksorozatunk következő két részében röviden áttekintjük, hogy milyen szokások jellemzik őket a következő fontos költési típusokban:

  • utazás
  • hobbi
  • autóhasználat
  • ruházat
  • étel-ital.

Úton-útfélen

Mostani cikkünkben az első két kategóriát nézzük át. Utazni mindenki szeret, ha pedig valaki nagyon fiatalon megteheti, hogy gyakorlatilag anyagi korlát nélkül utazzon, akkor ezt ki is használja. Háttérbeszélgetéseink alapján a NER-világban szinte minden játszik, amit egy gazdag ember megtehet, de a legérdekesebb szokások talán a következők:

  • hétvégi kiruccanás a „fiúkkal”, nyáron Ibizára, télen Ischglbe, bármikor Marbellára, Londonba. Sokszor van focimeccs is a programban, és gyakori a privátjet-használat;
  • télen irány a Perzsa-öböl, főleg Dubaj, akár családdal is;
  • helikopterezés, hiszen „az valójában nem is luxus, csak itthon hiszik azt";
  • elbújás messzi helyeken, Las Vegas, Hongkong, Tokió legdrágább szállodáinak luxuslakosztályaiban, csak legyen jó távol az „irigy” magyaroktól.

Hétvégi kiruccanás

A szinte anyagi korlát nélkül utazó harmincas NER-milliárdosok hétközben aktívak. Komoly cégbirodalmakat működtetnek, főleg a magyar gazdaság politikafüggő ágazataiban, médiában, építőiparban, pénzügyi szektorban, de egyeseknek konkrét állami pozíciójuk is van. Utóbbi azért nem túl gyakori, a látványosan fogyasztók és az aktív politikai aktorok szétválasztására van törekvés. Aki kontrollálhatatlan, aki irritálja a választókat, arra nem néz jó szemmel a politikai család sem.

A legtöbben tehát elég aktívak, nem érnek rá, mindig elfoglaltak, sietnek, de utazni akarnak. Ezért nagyon gyakran használnak magánrepülőgépeket, helikoptereket. Ezeknél a kiruccanásoknál elég sokan járnak együtt bulizni, szinte mindig fiúbulik ezek, olykor párosak. A frissen felkapaszkodottak sokszor jószívűek, a régi barátok vagy a családtagok (akár apuka) sokkal kisebb költség-hozzájárulással sodródhatnak a nagy emberekkel – mesélték nekünk.

London a sztár

London nagyon divatos célpontjuk lett az ilyen hétvégéknek, sokan tartották mostanában ott a legénybúcsújukat, a NER-esek nagyon szeretik a brit fővárost, mert tele van jó koktélbárokkal, elegáns klubokkal és fine dining éttermekkel, ráadásul mindig van jó meccs, a Tottenham, az Arsenal, de főleg a Chelsea közül valamelyik csak otthon játszik. A bérelt privát jet öt-hat embert elvisz, oda-vissza megvan 6-7 ezer euróból (2 millió forint). Igaz, Londonba sok menetrend szerinti járat is van, vagyis valójában nem lehet annyi időt megspórolni a privát jettel, mint azoknál a helyeknél, ahová át kell szállni, de mégis London a magángépek első számú célállomása.

Egyik forrásunk szerint itthon még viszonylag kevesen adnak bérbe gépeket, de azért mindig lehet gépet találni. Sokakban benne van a félelem, hogy lebuknak a túlzó, látványos fogyasztásukkal, de amint a kör elhagyja az országot, sokkal bátrabban él.

A gépek finanszírozása eléggé vegyes. Sokszor az utazók sem tudják, hogy is van a finanszírozás, „vannak kereteink”, „valakik ezt mindig állják” – hallottuk. Volt, aki elmondta, hogy ebben a körben nem összedobni szokás a repülőt, hanem inkább visszahívás alapon mindig van egy szponzor.

Máskor azonban „spórolósabb" a társaság. Az egyik idei BL-meccsnél a Monacóba tartó csapat tagjai zokon vették, hogy az egyik utas lemondta az utat, és a neves építőipari „császárok” igyekeztek utastársakat találni. A végén már a NER-től kifejezetten távol eső aktorokat is kapacitáltak, csakhogy ne boruljon az eredeti költségfelosztási elképzelés. A gyakori focimeccs-látogatások során az említett London mellett – a Real Madrid vagy a Barcelona miatt – Spanyolország is sokszor célpont. Érdekes módon az olasz és a német nagycsapatok kevésbé népszerűek.

Ebben szerepet játszhatnak az egyéb szórakozási lehetőségek, illetve az éghajlat. Hiszen Spanyolország ebben is erős, ugyanakkor forrásaink szerint ha Ibiza vagy Marbella a célpont, azok külön utak. Saját magángéppel még alig rendelkezik valaki – igaz, a néhány szerencsés gyakran invitál meg másokat is a fedélzetre.

Oligarchafinanszírozás

Ahogy egyik beszélgetőpartnerünk észrevette, ebben a nagyon gazdag, állami megbízások sokaságát elnyerő világban már rég nem pártfinanszírozás zajlik, hanem politikus- és oligarchafinanszírozás.

Nem azzal leszel jó fiú, ha segítesz egy pártot vagy egy pártpénztárnokot, hanem ha gesztust gyakorolsz egy fő bizalmi embernek.

Ha jól értettük a logikát, e rendszerben az aktorok arra gondolnak, hogy a klasszikus pártpénz már idejét múlta, hiszen arra már nincs is annyira szükség. Mire költene a Fidesz, ha nem a párt, hanem a kormány rakja ki az üzeneteit, a plakátjait a sikeres gazdaságról, az ellenfelei ócsárolásáról?

Ischgl: sídivat

Na de térjünk vissza a bevett utazási szokásokra! Pár éve rászokott a NER-fiatalság, hogy kijár évente kétszer Ischglbe síelni és bulizni. Ez a különös osztrák sípartihely nagyon drága és rendkívül népszerű a világ milliomosainak körében. Közel fekszik Svájchoz, rengeteg a bár, a diszkó, sok a táncosnő, és az idényt mindig hatalmas bulihétvége nyitja, illetve zárja.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy mintegy 30 ezer milliomos táncol a hóban, például egy élő Robbie-Williams koncertre, és a hüttében Dom Pérignon pezsgő is kapható, akár többliteres kiszerelésben több millió forintért. Csak ha esetleg a síelő, illetve sokkal inkább snowboardozó csapat megszomjazna.

Ezt a terméket egyébként a magyarok sem engedik meg maguknak, de az elmúlt két évben hatalmas magyar fiúhorda járt ki a partihétvégékre. Ischgl pedig minden évben kitesz magáért, rengeteg a program, az úgynevezett „top of the mountain" koncertek, illetve a gasztronómiai kóstolók.

Közel-Kelet: családdal is

Dubai
Dubai
Fotó: Jumana Jolie / Getty Images Hungary

Dubaj szintén nagyon népszerű ebben a körben. Természetes választás, hiszen relatíve közel van, így lehet a legegyszerűbben eljutni a télből a nyárba. Nagyon drága, de ez nem zavarja az érintetteket, akik sokan családostul járnak ki, akár pár napra is. Nemrég az egyik politikus az egész családját felpakolta az első osztályra, március 11-én kirepült Abu-Dzabiba, majd az utastársak azt láthatták, hogy március 15-én a politikus rendes kormánytagként már itthon tartott ünnepi beszédet.

Néhány ifjú titánnak vannak üzleti kapcsolatai is kint, de azért ez a ritkább. Érdekes, hogy a jobboldal kormányzati vagy kormányközeli potentátjai mellett ellenzéki politikus is van a visszatérő vendégek között, és kint már teljesen eltűnnek a hazai nézetkülönbségek, egy társaságban mozognak az itthoni ádáz ellenségek.

Helikopter

A NER egy bizonyos, pár tucat főből álló elitköre valamiért meg van veszve a helikopterezésért – mesélte egy forrásunk. Itthon ez kellemetlen lenne, takargatni való, hiszen amikor Rogán Antal minisztert és családját rajtakapták ezen a luxuson, akkor azonnal beindult a tagadás, a ködösítés. Ezért aztán mindenki úgy tett, mintha egyedi esetről lenne szó.

Valójában, amint átlépi a csapat a határt, akkor már gyakori a helikopterezés. Például, amikor a NER-elit Monte-Carlóba megy, legyen szó Forma–1-es futamról vagy a Monaco BL-meccseiről, szereti a Nizzától Monte-Carlóig tartó, mindössze 20 kilométeres, légvonalban csak 14 kilométeres utat helikopterrel megtenni. Itthonról nézve ez óriási pazarlásnak, rongyrázásnak tűnik. Miért tenne meg valaki egy 20 perces autóutat helikopterrel, ha van vonat, busz és taxi is? A NER-esek szerint azonban ez el van túlozva, nem olyan drága mulatságról van szó.

Valójában a helikoptercégek a Côte d’Azur Nemzetközi Repülőtértől menetrend szerint járatokat üzemeltetnek Nizza és Monaco között, egy főre „csak" 130 euró a jegy, éppen ugyanannyi, mint a taxi (arról persze megfeledkezik ez a számítás, hogy a taxi egy 4 fős társaságnak is 130 euró, míg a helikopterre fejenként kell jegyet venni, vagyis az ár négyszer annyi). De annak a rétegnek, amelyik így ismerkedik a luxussal, a legfontosabb az életérzés, a gyönyörű látvány, hiszen a helikopter végig a tenger felett teszi meg a 6 perces utat. És az árban a leszállópálya és a szálloda közötti limuzin is benne van.

Hongkong, Tokió: távol a magyaroktól!

Utazzunk el jó messzire, ahol senki sem ismer minket, és egy kicsit nyugodtan pihenhetünk, anélkül költhetjük a pénzt, hogy megszólnának! Sokszor vágyik erre a NER-csapat, csak aztán ez az, ami nem sikerül általában. Azért szoktak ezzel próbálkozni a vezetőink, illetve a hozzájuk kapcsolódó üzleti kör.

A leggazdagabb hazai politikusok vagy bizalmasaik, esetleg családtagjaik szeretnek jó messzire menni, de mégsem nagyon tudnak elbújni a honfitársaik elől. Legalábbis az általunk elért bennfentes körben pontosan ismertek az anekdoták arról, hogy

  • miként tudott a hazai politikus gyereke Japán egyik legdrágább szállodájában, a Conrad Hiltonban tíz napig drága lakosztályt bérelni;
  • milyen hangos patália játszódott le, amikor egy ismert politikai bizalmas, aki visszatérően kiveszi a Mandarin Oriental Hongkong luxusszálloda elnöki lakosztályát, legutóbb Hongkongban járt;
  • hogy üdvözölte lelkesen a magyar politikust egy „diszkrét” londoni luxusbár kidobóembere, aki történetesen magyar volt;
  • vagy miként köszönt rá egy másik politikusra a New York-i ruházati üzlet színes bőrű eladója, aki korábban Magyarországon, Taszáron szolgált, és nemcsak felismerte a politikust, de magyarul is megtanult köszönni.

Marbella: lakhatás

Az utazások ebben a körben is alapvetően a kikapcsolódásról, feltöltődésről szólnak, de olykor a turizmuson túl ingatlanvásárlási, letelepedési vonzatuk is van. A NER friss haszonélvezői közül természetesen sokan építkeznek itthon is, nagy családi házakat húznak fel, és ehhez méretes büdzsékkel kalkulálhatnak. Vannak fokozatok, jellemzően először Budán, majd a Balatonnál építkeznek, de többen Horvátországban, Marbellán vagy Floridában is rendelkeznek már nyaralóval.

Érdekes, hogy miközben Andalúzia tele van élhető városokkal, valamiért kifejezetten Marbellán él nagyobb kolónia, sokan csak hétvégi házként használják az ingatlanjukat, de jó pár família kiköltözött, és ide íratta be iskolába a gyerekeiket. Dél-amerikai rancha is többeknek van, Argentínában és Uruguayban is rendezkedett be egy-egy neves építőipari NER-nyertes. Mások csak lakást vesznek Nyugat-Európában, például Bécsben, Párizsban, Londonban.

Ahogy egyik forrásunk fogalmazott: „Nem hiszem, hogy ez különösebben jó befektetés lenne most, talán inkább amolyan biztonsági bázisnak jó. Van, aki úgy érezheti, hogy készülnie kell a jövőre.”

Svájc: frusztrációs költségek

A NER nyertesei közül kifejezetten sokan rendelkeznek ingatlannal vagy akár lakcímmel is Svájcban. Több cikk is foglalkozott már a zugi vagy az appenzelli magyarokkal. A semleges és hiperdrága ország mindig is vonzó volt a világ leggazdagabbjainak, de azt hallottuk, hogy magyarként azért elég nehéz itt:

Ha Svájcban laksz, elsősorban a frusztrációd leküzdésére költhetsz el sok pénzt.

Hiába vett az egyik barátom 70 milliós Bentley terepjárót, hiába van svájci rendszáma és öltözködik kifogástalanul, amikor megszólal németül, azonnal kiesik a helyieknek járó megbecsülési körből. Svájcban valójában nagyon lenézik az oroszokat, de a kelet-európaiakat is” – mesélte egy forrásunk.

Csak a szokásos

A beszélgetésekben még sok olyan utazási program szóba került, ami általában a jómódú turistáknak csak eszébe juthat, de talán nem kifejezetten a NER-lovagokra jellemző.

  • Az old school gazdagok körében még mindig népszerűek az exkluzív olasz és francia bortúrák, de viszonylag sok NER-fiatalnak is van vonzódása a borhoz.
  • A nagyszabású Las Vegas-i túrák inkább a show, a koncertek miatt népszerűek, az idősebbek kedvelik a pókerversenyeket is, de náluk az utóbbi időben egyre inkább Makaó lett a divat.
  • És mindig érdekesek az igazán extra ötletek, az olyan különleges programok, mint a jégszálloda, a fára épített luxushotel, legyen az az afrikai dzsungelben, vagy éppen fent északon, esetleg a porschézés egy befagyott finn tavon. Természetesen a családosak a gyerekeikre is szívesen költenek, Legoland, Disneyparkok, az igazi Mikulás meglátogatása mind-mind divatos program.

Hobbi

Az utazás természetesen önmagában is egyfajta hobbi, de nézzük meg külön pontokban is, hogy melyek azok a szabadidős tevékenységek, amelyekben jól érzik magukat a NER fiatal gazdagjai. Ezt is több szempont határozza meg:

Kokain

Talán hobbinak, vagy szabadidős tevékenységnek nem lehet nevezni, és nem is általános, de több forrásunk szerint is egy bizonyos szűk körben állandó divat a kokain. Állítólag amikor Londonba vagy Spanyolországba mennek, a határon át nem mozgatják a kokaint, mert a kisgépes terminálon is szigorú az ellenőrzés, inkább kiépítik a helyszíni beszerzési forrásaikat.

  • A NER gyors meggazdagodását élvező aranyifjai szeretik élvezni az életet, van is rá pénzük, de szabadidős tevékenységeikben még nem olyan kifinomultak, mint a nyugati társaik.
  • A magyar milliárdosokat kiszolgáló kínálat is szűkös, így óhatatlanul kisebb a választék. Egy példa: Budán mindenki a Naphegy utcai Oxygen Wellnessbe jár edzeni, Ausztriában ilyen centrumból van vagy 100.
  • Egy-két új hobbi is azonosítható, például az elektromos motorcsónak, vagy jacht.

A magyar és a nyugati

„Egy magyar milliomosnak hasonlók, mégis eltérőek a hobbijai, mint a nyugatiaknak – meséli egy itthon és Svájcban is otthonos forrásunk. – Svájcban és Magyarországon is három gyakori téma van a vacsorák alatt a felszínes beszélgetésekben: a sport, az evés és az utazás. Ám amíg mi jó éttermekről beszélgetünk, a svájci mindenféle új biokajáról, egészséges ételekről cserél eszmét. Amíg mi sport címén meccsekről, addig ők inkább a saját szabadidős sportélményeikről csevegnek, mert állandóan futnak, túráznak a hegyekben. Egyedül az utazásnál érzem, hogy nagyjából ugyanarról beszélünk."

Nyugaton általában is nagyon sok a kifinomult fiatal milliomos, a műgyűjtő, a zenerajongó, lehet, hogy ezek sznob manírok, de a külföldi gazdagok tényleg elmerülnek ebben, és élvezik a szakértelmüket. Itthon az ilyen kifinomultabb gyűjtőszenvedély még ritkább, de kezd elterjedni. Már viszonylag sokan vesznek kortárs képeket, és a NER-esek a könyvaukciókon is megjelentek, talán inkább értékőrző befektetéseket keresnek.

Egyik forrásunk szerint itt is nagy a különbség az old money és a new money között. Aki organikusan lett gazdag, annak inkább van igénye az ő egyedi szakértelmét bizonyító speciális gyűjtési szenvedélyre, képek, oldtimerek, térképek, könyv, numizmatika, bélyeg – mindenre van példa. A NER-lovagok is ott vannak az aukciókon (természetesen nem személyesen, hanem a "súgóik" vesznek), de nem igazán ismerik a műfajt, évekkel ezelőtt az egyik NER-lovag a vásárlása után óriási patáliát csapott, amikor megtudta, hogy az aukciós ház 20 százalékos jutaléka még rárakódik a leütési árára.

Sportesemény

A sportesemények látogatása viszont őszinte és erős hobbi. A célpontok elsősorban nemzetköziek:

  • foci (a BL-döntőn minden évben rengeteg magyar van);
  • a nyári olimpia;
  • a férfi kézilabda final four (itt nagy plusz, hogy jellemzően lehet magyar csapatnak is drukkolni);
  • a Forma–1-es futamok;
  • néha tenisz;
  • egy-egy bokszdöntő.

Ezek az események remek alkalmat jelentenek az ismerkedésre, a kapcsolatápolásra. A hazai vagy majdnem hazai fociesemények közül a válogatott focimeccsek, illetve a dunaszerdahelyi DAC kiemelt mérkőzései remek találkozóhelyek, az elszántabbak a Fradi, a Videoton és a PAFC meccsein is felbukkannak, utóbbi kettő most a felcsúti Pancho Arénában játssza a hazai meccseit.

Régen a vállalati elit által osztott, kapott sportjegyek azért valamennyire az adott eseményről szólnak, manapság a legfontosabb a VIP-érzés, akkor vagy valaki, ha bejutsz a VIP VIP-jének VIP-részlegébe. „Ma már a kolbászfesztiválnak is van VIP-je, ez mindent elmond erről a világról" – hallottuk.

Szabadidős mozgás

A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt után Balatonfüred közelében 2017. július 6-án.
A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt után Balatonfüred közelében 2017. július 6-án.
Fotó: Szántó Áron

Maguk a NER-lovagok elég sportosak. Szégyen rosszul kinézni, a vagányabbak extrém sportokat is művelnek, de legalábbis síelnek, wakeboardoznak, mások fociznak, hegyet másznak, futnak. A vitorlázás divat maradt, a Kék Szalag nagy esemény, de sokaknak van hajója Horvátországban is. Az idősebbek birtokolni szeretnek, inkább megveszik a vitorlást, a fiatalabbak bérlik, ez amolyan generációs különbség.

Ha tenisz, akkor a Marczibányi tér és a Tabán menő, ugyanakkor érdekes módon az amerikai csúcssport, a golf nem népszerű ebben a körben. Vannak ugyan olyan délutánok, amikor több érintett autóját is lehet látni például az alcsúti golfpálya mellett, de egy rosszmájú forrásunk szerint csak az étteremben ülnek, ütni egyáltalán nem tudnak. „A NER-lovagok tempójához képest a golf túl lassú" – veszi át az általunk használt kifejezést az egyik forrásunk.

Oxygen: trécselnek

A sport egyébként teljesen együtt jár a beszélgetésekkel. Például a már említett budai Oxygen Wellnessben. Illetve egészen más körnek, de a klasszikus Rudas is fontos találkozóhely maradt. Ezeknek a helyeknek kedvező természetes adottsága, hogy a gőzben vagy a szaunatermekben nincsenek telefonok.

„A Seszták Miklós fejlesztési miniszter befolyási övezetének tartott Oxygenben 7-8 féle szauna, gőzfürdő és jakuzzi közül lehet választani, ami nyugodt beszélgetőhely, olyan, mint egy orosz »bánya«, amely a bizalmas üzleti beszélgetések fő terepe” – mesélte egy forrásunk.

Ugyanakkor hallottunk arról érintetteket panaszkodni, hogy a mai Budapesten már a személyi edző testesíti meg azt, amit korábban a takarítónő, a kozmetikus, vagy a fodrász. Vagyis ők a pletykás, mindent tudó és mindent kifecsegő jól értesültek.

És végül a kolbász

Végül vannak még olyan hobbi- vagy szabadidős helyszínek, ahol sokan felbukkannak:

  • a csabai kolbászfesztivál;
  • a balatoni vitorláskikötők (nem véletlenül zajlik annyi, NER-közeli fejlesztés);
  • a tihanyi antik piac;
  • a könnyűzenei fesztiválók VIP-részlegei, illetve azok a fesztiválok, ahol az egész rendezvény VIP-jellegű (például a Budai Gourmet).
Vadászati etikett

A vadászat még mindig divat, és igyekeznek az ifjú érintettek a vadászat etikettjét is megtanulni, bár arról, hogy ez nem mindig sikerül, halottunk egy vicces történetet.

Az egyik leggazdagabb francia luxuscikkgyártó család negyedik generációs milliárdosa, egy fiatal üzletember járt Magyarországon. Vendéglátói egy magyar politikus segítségével szerveztek a lelkes vadásznak egy vadkacsavadászatot. Hajnali 4-kor pontosan találkozott is a vadkacsavadászatra induló csapat, minden úgy indult, ahogyan azt a vadászetikett előírja. Az udvarias francia úr másnap aztán kissé morózusan kommentálta az eseményeket a vadászaton részt nem vevő vendéglátóinak, eleinte csak morgott, aztán mégis panaszkodott. Mint kiderült a vadászni szerető, de annak udvariassági szokásait egyáltalán nem ismerő vendéglátó semmit nem ismert a vonatkozó etikettből, nem ajánlotta fel a vendégnek a legjobb, az úgynevezett „esélyes” helyet, vagy éppen az első lövés jogát, hanem a szabályokat teljesen felrúgva azonnal, mint egy gépkarabély megsorozta a vadkacsákat. A több százéves nemzetközi vadászszabályok alapján pedig az első néhány felszálló récét illik elengedni, és a vendéget mindig előreengedve, váltott találatokkal illik lőni.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Kommentelje cikkünket a Facebook-oldalunkon!