Mészáros Lőrincnek fogalma sincs, mennyi pénze van

2017.11.27. 21:06

Egy ekkora cégcsoportnál, ahol közel húszezer alkalmazott van, nehéz megmondani, hogy aznap épp mi történik. Néha én is önöktől értesülök, hogy mi történt a cégeimmel

- így reagált Mészáros Lőrinc a 444.hu kérdésére, miszerint tudja-e, hogy ma is nyert közbeszerzést. Nem tudta. 

A vagyonát történelmi tempóban gyarapító vállalkozó és fideszes polgármester a fogadóóráján adott egy rövid interjút, amelyből főleg az derült ki, hogy fogalma sincs, mekkora a cégcsoportjának a vagyona, se arról, hogy neki személyesen mennyi pénze van. A kérdésre, hogy reális-e a Forbes becslése, miszerint az elmúlt egy évben 100 milliárd forinttal gyarapodott a vagyona, Mészáros a szemét forgatva a következőt mondta: "Hát azt gondolja, hogy az ember össze tudja adni, hogy miből tevődik össze a vagyona? Valószínűleg a saját készpénzállományát talán fel tudja mérni , de a cégek készpénzállományát, gyarapodását, fejlődését nem lehet, ahhoz nagyon komoly közgazdasági számítások illetve munka kell, hogy össze tudja rakni, mennyi a cégcsoport valós értéke." 

Mikor a 444 újságírója megkérdezi, hogy akkor a Forbes állítása, miszerint a vagyona több mint 100 milliárd forint, pontatlan-e, a milliárdos polgármester azt válaszolja:

Azt se tudom megmondani, hogy 100 milliárd, hogy 80 milliárd, 70 milliárd, nem tudom meghatározni, mert nincs miből meghatároznom.

Persze az ilyen számításokhoz szükséges adatok, amelyekből a Forbes is dolgozott, és amelyek alapján mi is készítettünk egy összeállítást, nemhogy Mészáros úr és 20 ezer munkatársa, de mindenki számára elérhetők, bár a cégek tulajdonosa valószínűleg a nyilvánosan elérhetőknél megbízhatóbb számokkal is rendelkezik. 

Mészáros azt is bevallja, hogy nem tudja áttekinteni a több száz cégből álló hálózatát, "az a lehetetlenség kategóriája", de megfelelő apparátusa van erre és a családja minden tagját is bevonja a munkába. Azért nagyra is tartja magát, például szerinte az, amit ő tesz a cégei élén, elég bizonyíték arra, hogy ő nem Orbán Viktor strómanja.

Hát hogy lennék én Orbán Viktor Strómanja? Ez vicces egy kicsit

Az is kiderül a villáminterjúból, hogy Mészáros szerint igenis van független vidéki sajtó, a tulajdonában lévő, szinte az összes megyei lapot tulajdonló Mediaworks pedig indulni fog azon a 200 milliós pályázaton, amellyel az amerikai kormány támogatni kívánja a független vidéki újságírást (és amit részint pont azért találtak ki, mert Mészáros fölvásárolta a vidéki médiapiac nagy részét). Magyarország ötödik leggazdagabb embere szerint minden vidéki lap független, és, ahogy fogalmazott, "mi mindenre pályázunk". A 444.hu teljes videóját itt nézheti meg.