Angelika
-4 °C
3 °C

Egyre büdösebb a sikersztori

2017.11.30. 08:43

A kormány az elmúlt években komoly sikerként értékelte, hogy egyre nagyobb arányban a lakosság finanszírozza az államot: jelentősen megugrott ugyanis a lakossági állampapírok állománya. A portfolio.hu azonban most alaposabban is utánanézett, és kiderült, a folyamat aligha volt olyan intenzív, mint ahogy eddig gondoltuk.

A lap szerint összességében legalább 1000-1500 milliárd forintnyi lakossági állampapír valójában nem is a lakosságnál, hanem pénzügyi vállalatoknál lehet, másképp nem is jön ki az utóbbi évek állomány növekedése. Ezt tetézi még az önkormányzatok 300 milliárdos állománya, ami nagyrészt szintén lakossági papírt takarhat.

Hogy mennyi lakossági állampapír van a bankoknál, azért érdekes, mert a terméket, nevében is szerepel, elsősorban a lakosságnak szánják. Az állam szempontjából kifejezetten "rossz üzlet" ilyen típusú állampapírt eladni intézményi befektetőknek a jelenlegi hozamkörnyezetben.

Most ugyanis egyéves diszkont kincstárjegyet például nulla százalék körüli hozamon tud kibocsátani Magyarország, a hasonló futamidejű lakossági papírokra viszont még mindig 2 százalék körüli hozamot fizet. Ennek oka éppen az, hogy a háztartásokat állampapír-vásárlásra ösztönözzék például a bankbetétekkel vagy a befektetési alapokkal szemben.

A fenti kamatprémiumon keresztül viszont így évente mintegy 20-30 milliárd forintot juttat a bankoknak az állam. Ez pedig az idei költségvetésbe betervezett 66,5 milliárd forintos bankadó majdnem fele.

Ha ezt az extra hozamot a bankok kapják meg, akkor nem jut el azokhoz a befektetőkhöz, akiket eredetileg megcéloztak. Idén egyébként már az ÁKK is észlelte, hogy a szándék ellenére a bankokhoz is kerülhettek lakossági állampapírok, ezért több kiskaput is igyekeztek bezárni például a privátbankoknál. Ennek ellenére a jelek szerint folyamatosan emelkedik tovább az állomány, ráadásul gyorsuló ütemben.

Az év első tíz hónapjában összesen 1597,2 milliárd forinttal nőtt a forintalapú lakossági állampapírok állománya, a tavalyi 1106 milliárdos nettó állománynövekedést már most 50 százalékkal sikerült meghaladni.