József, Bánk
-6 °C
0 °C

Elege van a Balkánból a cseh multinak

2017.11.30. 15:55

Megelégelve a balkáni hatóságok etikátlan lépéseit, a CEZ cseh energetikai nagyvállalat kiárusítja maradék balkáni erőműveinek egyikét és Nyugat-Európa felé fordul - írja a Transitions Online.  “Változtatunk fejlesztési politikánkon”, mondta a Vállalat pénzügyi vezetője, Martin Novak. „Új célpontjaink a megújuló energiát termelő létesítmények,egyértelműen Közép-és Nyugat-Európában, sokkal inkább, mint Délkelet-Európában.” Az irányváltást a a helyi törvényhozókkal és hatóságokkal folytatott, hosszadalmas hadakozás előzte meg

A CEZ-nek, amelyben a cseh kormány többségi tulajdonos, a Bloomberg szerint a legnagyobb energia-termelővállalat az EU egykor kommunista tagországaiban. A cég  bulgáriai vállalkozásai, amelyek között széntüzelésű erőművek és egy energia-szolgáltató vezetékhálózat is van, a CEZ legnagyobb külföldi bevételi forrást képezik, bár a külföldi bevételek súlya a hazai üzlet nagyságrendjéhez képest elhanyagolható. A CEZ az elmúlt évtizedekben benyomult Románia, Albánia, Törökország és Bulgária piacaira.

A bolgár hatósággal viszont eléggé meggyűlt a CEZ baja, azzal gyanúsították ugyanis a céget, hogy kegyetlenül megemelte az áram árát és azzal fenyegették a céget, hogy visszavonják a működési engedélyét. A vitát végül egy nemzetközi választott bíróságon folytatta a bolgár állam és a CEZ, bár mire ebben döntés van, lehet, hogy a cseh cég már mindenét eladja Bulgáriában. 

Egy másik térségbeli országból, Albániából már kivonult a CEZ 2014-ben, mert az albánok olyan szinten lopták az áramot, hogy a cég nem tudott normálisan működni. Az albán hatóságokkal is meggyűlt a cég baja, az ottani leányvállalatának a működési engedélyét felfüggesztették, a cég több munkatársát pedig őrizetbe vették.