Ödön
1 °C
11 °C

Bíróság: Jogellenes volt az online kaszinók letiltása

2017.11.30. 13:43 Módosítva: 2017-11-30 13:47:58

Pert nyert a magyar állammal szemben az Unibet, az egyik online szerencsejátékkal foglalkozó cég, amely hátrányba került a magyar kormány online kaszinók működését ellehetetlenítő szabályozása miatt. A kormány jogszabályokkal gyakorlatilag minden online szerencsejáték-szolgáltatót betiltott Andy Vajna online kaszinóján kívül, amely megnyerte az állami koncessziót. Az Unibet (amely azóta Trannel Ltd.-re változtatta nevét) és sok száz másik online szolgáltató oldalát először a NAV, majd később a Szerencsejáték Felügyelet blokkolta a szabályozásra hivatkozva, egyúttal súlyos, esetenként több százmilliós bírságokat szabtak ki a szolgáltatókra. Ez a cégek szerint diszkriminatív volt, és most már egy magyar bírósági döntés is kimondja ezt.

A céget képviselő bpv Jádi Németh Ügyvédi Iroda csütörtöki közleménye szerint „a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tegnapi jogerős ítélete értelmében

Magyarország megsértette az online szerencsejáték-szolgáltatások nyújtására vonatkozó alapszabadságot, és jogellenesen járt el akkor, amikor a külföldi szolgáltatókat bírsággal sújtotta, illetve a weboldalaikhoz történő hozzáférést korlátozta. 

A bírósági döntés értelmében Magyarországnak az online szerencsejátékok nyújtására vonatkozó koncessziók odaítélésével kapcsolatos szabályai nem egyeztethetőek össze a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével, mert a korlátozások diszkriminatívak, sértették a letelepedés szabadságát, és sérült az átláthatóság követelménye is. 

A céget képviselő ügyvédi iroda ügyvezető partnere, dr. Jádi Németh Andrea az ítéletről szóló közleményben úgy fogalmazott: a döntés azért is alapvető fontosságú, mert több száz hasonló per van jelenleg a magyar bíróságok előtt, ezekben pedig lehet majd a szerdai döntésre támaszkodni. Így az Unibet ügyében hozott döntés „nagyban befolyásolhatja a hazai online szerencsejáték szabályozásának alakulását”.

Az Európai Bíróság már egy hasonló ügyben kimondta, hogy a jogellenesen blokkolták a külföldi szerencsejáték-oldalakat, a magyar bíróságokra beadott több száz hasonló perben pedig nagyrészt a tegnapi döntésre vártak. Jádi Németh Andrea az Indexnek elmondta, hogy az ő irodájuknál is vagy 30 ilyen ügy van, amelyeket felfüggesztettek a közigazgatási bíróság döntésére várva, de már többet visszavettek a bíróságok. Ha a cégek kártérítést is követelnének a kiesett bevételeik és a bíróság szerint jogellenesen kiszabott bírságok miatt, azért külön pereket kell majd indítaniuk. 

A szerdai döntés egyelőre azt mondta ki, hogy az Unibet ügyében volt jogellenes a blokkolás, ez a döntés nem vonatkozik a többi, ugyanezért perelő cégre. De Jádi Németh szerint az sem garantált, hogy a mostani döntés alapján az állami felügyelet feloldja az Unibet blokkolását, ugyanis azóta, hogy az Unibet két évvel ezelőtt elindította a tegnap lezárt pert, valamelyest megváltoztak az online szerencsejátékra vonatkozó szabályok, így az új szabályokra hivatkozva továbbra is elérhetetlen maradhat a külföldi oldal.

Fontos változás például, hogy most már csak olyan cég üzemeltethez online kaszinót Magyarországon, amely hagyományos kaszinót is üzemeltethet. Ilyen cég kettő van, az egyik Szima Gáboré, a másik Andy Vajnáé, akinek az online kaszinója idén februárban meg is kapta 2024-ig érvényes engedélyét. Jádi Németh szerint mindenesetre ez a szabályozás is ellentétes lehet az uniós joggal. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?