Vizsgálják, hogy májgyulladást okoz-e a Richter egyik gyógyszere

2017.12.04. 13:11

Vizsgálatot indít az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bizottsága miután a Richter egyik gyógyszerével, az Esmyával kapcsolatban felmerült, hogy májgyulladást okozhat, ugyanis a gyógyszer szedése után 4 esetben is májkárosodást diagnosztizáltak – írja a Világgazdaság. A hírre a Richter részvényei esni kezdtek a tőzsdén.

A nőgyógyászati készítménnyel eddig 670 ezer nőt kezeltek összesen. Az EMA honlapja alapján a vizsgálat eredményétől függően sor kerülhet a gyógyszer értékesítésének felfüggesztésére, de az is elképzelhető, hogy a Richter megkapja az engedélyeket, de a forgalmazást feltételekhez kötik. Az is benne van a pakliban, hogy a vizsgálat azt hozza ki, hogy a megbetegedéseknek - amik miatt 3 esetben májátültetésre is sor került - nincs köze a gyógyszer hatásaihoz.

A Richternek komoly veszteség lenne, ha betiltanák a gyógyszert, ugyanis az Esmya értékesítéséből csak az idén 85 millió eurót (26,6 milliárd forint) vár a cég, ami a teljes árbevétel közel 10 százalékát jelenti.

Portfolio kérdésére a Richter közölte, hogy 4 esetben valóban májkárosodást diagnosztizálak az Esmyát használó páciensek között, de ehhez hozzáfűzték azt, hogy klinikai vizsgálatok során nem derült fény arra, hogy májkárosodást okozna az Esmya, így az is elképzelhető, hogy más gyógyszerek egyidejű használata, vagy vírusfertőzés okozta a megbetegedéseket. A Richter együttműködik a hatóságokkal annak érdekében, hogy minél előbb lezáruljanak a vizsgálatok.

A tőzsdén a hírre 6,5 százalékkal esett vissza a Richter részvényeinek árfolyama, majd egy kicsit visszaerősödtek, de hétfőn egy óra körül még mindig 5 százalékos mínusz közelében álltak.

A hírekre egészen -6,5 százalékig ütötték a papírokat, azóta csak minimálisan javult a kép, jelenleg 5 százalékos mínuszban áll az árfolyam. A Portfoliónak nyilatkozó elemzők szerint ez normális reakció, és egyelőre még korai lenne temetni a Richtert, ugyanakkor hosszabb távon még önmagában a vizsgálat ténye is kárt okozhat a cégnek, ha a fogyasztók bizalmatlanabbá válnak a termékkel szemben.

Az ír Allergan szeretné bevezetni a terméket az amerikai piacra, a Richternek ez azért lenne előnyös, mert a szabadalmi díjakból bevételekhez jutnak. A bevezetést az FDA (USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) vizsgálata előzi meg, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az európai vizsgálat miatt csúszik-e az amerikai hatóság döntése.

Az Esmya Európában csak 2020-ig élvez szabadalmi védettséget, onnantól bárki szabadon másolhatja a készítményt, ezért a Richternek az amerikai piac fontosabb lesz, az FDA döntését pedig jelentősen befolyásolhatja, hogy mire jut az európai vizsgálat.