Az ír egészségügy éves büdzséjét fedező pénzt fizet az Apple Írországnak

2017.12.05. 10:11

Teljes készpénzállományának 5,9 százalékát, 13 milliárd eurót fizet be adóként az ír államnak az Apple az Európai Unióval kötött megállapodás értelmében – írja a Quartz.

Az Európai Bizottság tavaly augusztusban 13 milliárd eurós büntetést szabott ki az Apple-re, amiért az amerikai techmulti adókedvezmények formájában tiltott állami támogatást kapott az ír államtól, és elkerülte az adófizetést.

A 13 milliárd euró az ír egészségügy teljes költségvetését fedezni tudná egy évben, az Apple 2015-ös nyereségének pedig a 27 százalékát jelenti. Az ír kormány tiltakozott az ellen, hogy tiltott állami támogatásnak minősítsék az Apple-nek és még számos amerikai cégnek nyújtott adókedvezményt, ezért hivatalosan is fellebbeztek a döntés ellen. Ez az írek részéről érthető, hiszen az ország rettenetesen jól jár azzal, hogy adóparadicsomként magához csalogatja az Apple-hez hasonló multicégek profitközpontjait.

Forrás: Torslov, Wier, Zucman (2017)
Forrás: Torslov, Wier, Zucman (2017)

Ezeknek a cégeknek és így az adómegállapodásoknak köszönhetően 2015-ben például 26 százalékkal nőtt az ír GDP. Írország a kilencvenes évek óta köt egyedi megállapodásokat multinacionális cégekkel, az Apple ez alapján konkrétan 0,005 százalékos adórátával adózott az országban.

Tim Cook, az Apple vezetője őrjítő politikai döntésnek nevezte a Bizottság határozatát, és az Apple fellebbezett a döntés ellen. Októberben az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé vitte az ügyet annak reményében, hogy így rá tudja venni az Apple-t és Írországot, hogy működjenek együtt az EU-val.

A peren kívüli megegyezés ellenére az Apple nem vonja vissza a fellebbezését, ezért a techmulti által kifizetett pénz letétben marad addig, amíg az Európai Bíróság meghozza az ítéletét. Az Apple közölte: bíznak benne, hogy az Európai Bíróság elkaszálja majd a Bizottság döntését az ügy részletes vizsgálatát követően.

Az offshore-ról a a Paradise-iratok kapcsán itt írtunk nemrég.  • Tippek
  • Hírek