Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvan, mennyien érkeztek a letelepedési kötvényprogrammal

D KOM20170113011
2017.12.07. 20:05

Több mint fél évvel a letelepedési kötvényprogram felfüggesztése után a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) kiadta, hogy 6538 külföldi személy kapott letelepedési engedélyt befektetőként és további 47-en tartózkodási engedélyt, írja a Magyar Nemzet közérdekűadat-igénylésre hivatkozva.

Családegyesítés alapján további 13 300 bevándorló kapott magyar letelepdési engedélyt, de többen is lehetnek ennél, mert azokról nem vezetnek elektronikus nyilvántartást, akik csak tartózkodási papírokat kaptak.

A letelepedési kötvényprogram 2013 júniusában indult, az ügyfelek tartózkodási engedélyt kaptak, majd fél év után kérvényezhették a letelepedési engedélyt. 2016. július 1-től már egyből letelepedési engedélyt kaphattak. A programban így összesen legalább 19 885 külföldi vett részt.

A Magyar Nemzet szerint nem stimmelnek a letelepedési kötvényprogrammal kapcsolatos adatok, és a végleges statisztikában is eltérés van. A BMH szerint például 6585 külföldi befektetői státuszban kapott letelepedési engedélyt, miközben a közvetítő cégek 6570 ember után jegyeztek le letelepedési állampapírt. A programmal messze döntően kínaik érkeztek, akik jellemzően nem maradtak nálunk, csak az EU-ba akartak bejutni. Számottevőbb arányban még főleg oroszok érkeztek így az unióba. 

A letelepedési kötvényprogram lényege, hogy Magyarország külföldi gazdasági migránsoknak ad letelepedési engedélyt pénzért cserébe: az illetőknek 300 ezer euró értékben kell magyar állampapírt (letelepedési kötvényt) venniük, cserébe lakhatnak Magyarországon, és mozoghatnak az Európai Unióban. Értelemszerűen a migránsok a kötvény lejártával hozammal együtt vissza is kapják a kölcsönadott pénzt. Magyarország ezen hosszú időn át közvetlenül is bukott, mivel a piacon olcsóbban kaptunk volna kölcsön hasonló időtávra, és még az EU-ban való tartózkodás lehetőségét sem kellett volna eladnunk érte. 

Mint korábban megírtuk, a dologban az a csavar, hogy a kötvényeket magánvállalkozások árulták, akik jelentős, esetenként 45-60 ezer eurós szolgáltatási díjat számoltak fel a kötvényes ügyintézésért, és ezt egy az egyben lenyelték. A cégek pedig Rogán Antal propagandaminiszterhez és Habony Árpád kormányzati szürke eminenciáshoz álltak közel. A program március végével megszűnt.