Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mi az őrületes tojásdrágulás oka?

000 RD4AA
2017.12.08. 11:37

Több mint ötödével kellett többet fizetni a tojásért novemberben, mint tavaly ilyenkor. A KSH legfrissebb inflációs adataiból kiemelkedik a tojás árának a változása: az ábrán az látható, hogy míg nyáron átlagosan 36-37 forint körül alakult egy tojás ára, novemberben már 46 forintot kellett fizetni egy tojásért, ráadásul ez csak októberhez képest 8 forintos drágulást jelent.

A drágulás fő oka, hogy miközben az utóbbi időben a kereslet a tojás iránt egyre nő, a hazai termelők nem tudták tartani a lépést a kínálat növelésével, ezért egyre nagyobb arányban lenne szükség importra. Ezzel viszont az a baj, hogy

egy ideje már tojáshiány van Európában

a nyáron kirobbant fipronil-botrány miatt. Nyáron röviden összefoglalva annyi történt, hogy egy holland csirketelepen rovarirtó szerrel szennyeződtek a tojások, ezekből és a belőlük készült termékekből pedig 17 európai országba, köztök Magyarországra is került. Emiatt Hollandiában és Németországban is sok telepet bezártak, így jóval kevesebb tojás került a piacra. A hiányt keletről pedig nem lehet pótolni, mert a szigorúbb uniós egészségügyi előírások miatt Ukrajnából, a Balkánról és Oroszországból nem lehet tojást importálni. 

Emiatt Magyarországon is hiány van, és ahogy Molnár Györgyi, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége titkára a Napi.hu-nak korábban fogalmazott, a termelők szabhatják meg az árat. Mindez annak ellenére alakul így, hogy egyre kevesebb tojást fogyasztunk. Tavaly fejenként átlagosan 215 tojást ettek a magyarok, míg egy évtizeddel korábban még 300 volt az átlagos fogyasztás.  Molnár Györgyi szerint legfeljebb jövőre csökkenhet majd valamennyit a tojás ára.

(Boríókp: John Thys / AFP)