Nem viszi ki a levélküldeményeket a posta

2017.12.08. 00:00 Módosítva: 2017.12.08. 09:50

A csomagfeladási limit után itt az újabb év végi intézkedés a Magyar Postától: nem kézbesíti a lakásokhoz a levélküldeményeket a társaság, legalábbis az ország egyes részein biztosan nem - derült ki az RTL Klub csütörtök esti híradójából. A rejtett kamerás felvételek tanúsága szerint felsőbb szinten meghozott döntés korlátozásról a decemberi túlterheltség, többek közt a nyugdíjasoknak kézbesítendő Erzsébet-utalványok miatt lépett életbe. Így az embereknek maguknak kell bemenni a postára, ha át akarják venni a levélküldeményeket.

A Posta azonban közölte, ebben nincs semmi új, egy áprilisban hozott kormányrendelet alapján járnak el, és csak azt nem viszik ki, ami nem fér be a postaláda nyílásán.

A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői, a híradó egy Budapest környéki településen utánajárt a dolognak. Rejtett kamerával forgatott stáb az egyik postán, ahol egy dolgozó elmondta, központi utasítás, hogy a túlterheltség miatt, nem viszik ki ezeket a küldeményeket. Helyettük csak az előre megírt értesítőket dobja be a postás, és a postahelyen adják ki a levelet - árulta el egy postás dolgozó.

A posta szerint valóban van torlódás, de a szabályok szerint járnak el

Az Index kereste kérdéseivel a postát, a cég az alábbiakat közölte válaszában:

"A Magyar Posta határozottan cáfolja, hogy felsőbb utasításra nem kézbesítenek háznál leveleket, vagy nemzetközi küldeményeket. A munkatársak a hatályos jogszabályok alapján járnak el. Az viszont valóban igaz, hogy a karácsonyi időszakban nagyobb a munkateher a postai dolgozókon, ezért is fordulhatott elő, hogy munkatársunk félreérthetően válaszolt a feltett kérdésre.

Az is a valóságot tükrözi, hogy a posták és a logisztikai üzemek tele vannak csomagokkal, hiszen a karácsonyi csúcsszezon van, átlagosan 20-30 százalékkal több csomag érkezik a Postára, mint tavaly ilyenkor. Ezért, sajnos, előfordulhat, hogy a megszokottnál többet kell várakozni egyes postákon, hogy átvegyék ügyfeleink a csomagjaikat. A megemelkedő csomagforgalomra ugyanakkor a Posta felkészült, bővítette a logisztikai kapacitásait, és azokon a településeken, ahol ez szükséges szombati kézbesítést is elrendelt."

A levélküldemények házhoz nem kézbesítésének hátterében egy idei jogszabályváltozás áll a posta válasza szerint:

"A Magyar Posta a nemzetközi közönséges leveleket csak akkor köteles háznál kézbesíteni, ha annak mérete nem haladja meg a levélszekrények bedobónyílásának méretét. Erről egy idén áprilisban hatályossá vált jogszabály, a 81/2017. kormányrendelet rendelkezik. Eszerint a Posta a 324×229×24 mm-nél nagyobb, közönséges küldemények címre kézbesítését mellőzheti, a postás ebben az esetben egy értesítőt dob a levélszekrénybe, hogy a küldemény mikor és hol vehető át.

A jogszabályi rendelkezést az indokolta, hogy a külföldről (főleg Távol-Keletről) érkező küldemények nagy része nem csomagként, hanem közönséges postai levélként érkezik (jellemzően ingyenes szállítási költség mellett), amelyet szabály szerint a levélszekrénybe kell bedobni a postásnak. Ugyanakkor ezek az árutartalmú küldemények sok esetben egyszerűen nem férnek bele a levélszekrényekbe, sőt gyakori, hogy a postás táskájába sem fér bele. Amennyiben ezeket a külföldről érkező termékeket csomagként rendeli meg az ügyfél, úgy azt továbbra is háznál kézbesíti a Magyar Posta, ám ennek a díja magasabb.

Megjegyezzük továbbá azt is, hogy belföldön a korábban említett, 324×229×24 mm-nél nagyobb „leveleket” csak csomagként adhatják fel az ügyfelek, így ezek házhoz kézbesítése más csomagokkal együtt a szokott módon történik.

A fentebb említett változásról az ügyfeleket a Magyar Posta a honlapján elhelyezett ismertetőben, valamint A postai szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei 2017.04.24-ével hatályos dokumentumában tájékoztatta."  • Tippek
  • Bankszámla