A leggazdagabb cseh 1,8 milliárd forintot fektet egy magyar startupba

2017.12.12. 12:01 Módosítva: 2017.12.12. 12:27
Petr Kellner, a legvagyonosabb cseh üzletember, a Home Credit cégcsoport tulajdonosa két lépcsőben 6 millió euróval emeli meg a Barion Payment Zrt. tőkéjét. A tőkeemelés a hazai fizetési megoldásokat fejlesztő társaság nemzetközi bővülését szolgálja.

A cseh Home Credit Group 6 millió eurót fektet a hazai fizetési megoldás-fejlesztő Barion Payment Zrt-be. Hosszú előkészítés után december 12-én került pecsét a szerződésekre. Az átvilágítást a befektetés előkészítése során a KPMG és az Allen&Overy ügyvédi iroda végezte.

A Barion

A cégnek ma hatezer vállalati ügyfele van, több mint 2600 webáruház a partnere és több mint 700 ezer felhasználó fizetett már a rendszeren keresztül. A rendszerben ma 95 százalékban forint tranzakciók valósulnak meg, de már 5 százalékot adnak az euró és dollár alapú tranzakciók. 

Első lépésként a cseh, német, osztrák, szlovák, szlovén piacon fog terjeszkedni. Később pedig a teljes Európai Gazdasági Térségre ki szeretné terjeszteni a tevékenységét, amelyre már most is érvényes licenccel rendelkezik.

Maradnak az alapítók

Mivel a befektetés tőkeemeléssel valósul meg, a magyar alapítók továbbra is benn maradnak a cégben. Kiss Sándor társalapító, a jelenlegi vezérigazgató elmondta, hogy a Barion Zrt.-t valamikor még a Sense/Net nevű társaság hozta létre, de a sikeres hazai fizetési megoldást fejlesztő céggyorsan fejlődött, és önálló lábakra állt. A fejlődés következő lépcsőfokaként két körben is angyalbefektetők nyújtottak tőkét a Barionnak.

Bíró Tamás társalapító, a Barion marketing-vezetője elmondta, hogy angyalbefektetőként került a társaság irányító testületeibe Nemes Dániel, a Telnet (az egyik első magyarországi internetszolgáltató) alapítója, valamint a miskolci IND-ből, vagyis az eddigi legnagyobb hazai fintech felvásárlás célpontjából ismert Pecsenye Roland is.

Úgy tudjuk, hogy a cseh befektetőt éppen Pecsenye Roland invitálta elsőként a cég megvizsgálására.

Petr Kellner

Az 53 éves Petr Kellner 14,5 milliárd dolláros magánvagyonával a leggazdagabb cseh, egyben a régió legvagyonosabb embere. Vagyonát a cseh kuponos privatizáció során alapozta meg, majd legnagyobb dobásai a biztosítói szektorhoz kötődtek. Petr Kellner befektetéseit a 16 országban jelen lévő PPF Group nemzetközi befektetői csoport fogja össze, e cégcsoport 88,62 százalékos tulajdonában áll a 20 éve alapított Home Credit Group. A lakossági hitelezéssel foglalkozó társaság mára három kontinensen átívelő, globális nagyvállalattá vált, 155 ezer alkalmazottal. Piacvezető a cseh és az orosz piacon, de jelen van az amerikai, a kínai és a vietnami hitelpiacon is. A Barion a PPF Group egyetlen magyarországi befektetése.

Tárgyalások

A cseh PPF-holdingon belül a lakossági pénzügyekkel a Home Credit Group foglalkozik, így e cég vezetője, Miroslav Boublik ügyvezető igazgató folytatta a tárgyalásokat. Az alapítók elmesélése szerint Boublik annyira alapos volt az átvilágításban, hogy még a szerverszobák kábelezését is személyesen ellenőrizte.

A befektetési döntést végül Petr Kellner és Jiri Smejc, a Home Credit Group két vezető partnere hozta meg, bár maga Kellner csak egy rövid megbeszélés erejéig folyt bele személyesen a tárgyalásokba.

Külföldre készülnek

A cseh befektető végül a Home Credit Venture Capital elnevezésű kockázati-tőkebefektető üzletágán keresztül fektet be. Miroslav Boublik elmondta, hogy a cégek lényegében egy stratégiai megállapodást kötöttek, amelynek alapvető célja a Barion Magyarországon kívüli növekedésének támogatása.

„A Home Credit Groupban kiváló kapcsolatrendszerrel rendelkezünk Közép-Kelet-Európában, illetve jelen vagyunk Indiában, Kínában és a dinamikusan növekvő dél-kelet ázsiai piacokon is. A Home Credit Group célja, hogy a Barion által kifejlesztett innovatív megoldások számára megnyisson egy több mint 80 millió magánszemélyből, illetve 400 ezer kiskereskedőből álló piacot” – mondta.

Újabb nagy befektetés jöhet

Az első körös befektetés végén a társaságot 10 millió euróra (3,1 milliárd forintra) értékelték, amelyben a Home Credit Group a 2 millió eurós első befektetésével 20 százalékot kap. A következő 4 millió eurós befektetésre pedig a növekedésre vonatkozó KPI-k (teljesítményelvárások) teljesülése esetén kerülhet sor. Az alapítók megtarthatták a jogot, hogy menetközben más kockázati tőkebefektetőktől vonjanak be tőkét.

A Barion tulajdonosi struktúrája amúgy nem változik, új részvények kerülnek kibocsátásra a Home Credit Group részére, de senki nem ad el papírokat. Még annyi a változás, hogy a vezető munkavállalók motiválása érdekében a részvények 10 százalékának erejéig az igazgatóság ESOP (Munkavállalói Résztulajdonosi) programot valósít meg.

Az új befektető nem veszi át az irányítást, meghagyja a stratégiai döntéseket az igazgatóság kezében, amelyben a korábbi tagok többséggel bírnak. A Kiss Sándor és Bíró Tamás alapítók, valamint Nemes Dániel angyalbefektető alkotta igazgatósághoz két Home Credit Group által delegált tag (Mirosval Boublik és Pavel Krbec) csatlakozik. A vezérigazgatói posztot továbbra is Kiss Sándor tölti be. A felügyelőbizottság is hasonló arányokkal alakul át.  • Tippek
  • Biztosítás