Újabb Mészáros-Leisztinger üzlet: szállodák, pálmafák

2017.12.12. 15:59
Bejelentős napja volt kedden a Konzum Nyrt-nek, hiszen miután a tőzsdei cég közzétette, hogy beszállt a CIG Pannónia Biztosítóba, azt is részletezte, hogy miként egyesíti a Mészáros Lőrinc holdudvarába tartozó méretes cégbirodalmat. Amely további Leisztinger-hotelekkel is gyarapodott. Délután aztán a Duna Aszfalt is beszállt a Konzumba.

Az előzetes számítások szerint 50 milliárd forintra nőhet a Konzum Nyrt. saját tőkéje - adta hírül december 12-én egy fontos tőzsdei közlemény. Ebből kiderül, hogy Mészárosék nem pusztán összevontak egy csomó érdekeltséget, de a magyar NB 1-es futballvilág két fontos szereplője, PAFC-os Mészáros és egy másik futballpápa, a DVTK-s Leisztinger Tamás újabb üzletet kötöttek egymással. 

A bejelentés tartalma röviden: Jászai Gellért és Mészáros Lőrinc a Konzum Nyrt-ben vont össze különböző szálloda-érdekeltségeket, amely portfólió jó néhány, eddig Leisztinger Tamás birtokában levő hotellel is kibővült. A cég a csoportközeli eladóknak a tőzsdén jó drágára hizlalt részvényekkel fizetett, Leisztinger azonban készpénzt is kapott.

A lényeg

Több lépcsőben megvalósuló tőkeemelésről határozott a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. igazgatósága – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A várhatóan 2018. február 28-ig lezáruló folyamat eredményeként szállodavásárlások, illetve üzletrészek és követelések apportjával a tőzsdei vállalat közvetlen módon, valamint konszolidációs körébe tartozó társaságokon keresztül összesen 18 magyarországi és további 5 külföldi szálloda tulajdonosa lesz.

30 milliárdos növekedés

A különböző,már eddig is kontrollált szállodákért, például a Leisztinger Tamástól korábban magas áron megszerzett Hunguest Hotelsért a Konzum Nyrt. új részvények zártkörű forgalomba hozatalával fizet.

Így saját tőkéje az előzetes számítások szerint 30 milliárd forinttal növekedhet.

A BÉT honlapján közzétett határozat szerint az igazgatóság hozzájárul, hogy a Konzum PE Magántőkealap

  • a KZBF Invest Kft.-ben lévő 10 százalékos,
  • a KZH Invest Kft.-ben meglévő 100 százalékos,
  • valamint a Holiday Resort Kreischberg-Murau Gmbh. 100 százalékos üzletészeinek,
  • a Wellnesshotel Építő Kft. a tulajdonában lévő egerszalóki négy csillagos Hotel Saliris Resort,
  • valamint a muraui Ferien Hotel

apportjával tőkét emeljen a Konzum Nyrt.-ben.

Az apport ellenértékét a Konzum Nyrt. új részvények kibocsátásával fedezi oly módon, hogy az igazgatóság a hétfői záróárfolyamon 3 141 forintban határozta meg az új részvények kibocsátási értékét. Mit takarnak ezek az üzletrészek?

Tartalmilag ezzel a felsorolt szállodákon kívül a Konzum Nyrt-be kerül a 14 belföldi szállodát tulajdonló Hunguest Hotels Zrt., illetve az osztrák síparadicsomban működő négycsillagos, 91 szobás Hotel Relax Resort Kreischberg wellness hotel.

Újabb szállók Leisztingertől

Az igazgatóság keddi ülésén arról is határozott, hogy a Konzum Nyrt. megvásárolja a Forrás Nyrt. és az Arago Zrt. érdekeltségében levő (vagyis leisztinger Tamáshoz köthető) Ligetfürdő Kft.-t. A társaság tulajdonában van:

  • a szegedi négy csillagos Forrás Hotel,
  • a Napfényfürdő Aquapolis,
  • a montenegrói négy csillagos Sun Resort,
  • a Hotel Heiligenblut,
  • illetve a Post Hotel.

Utóbbi kettő két Ausztriában, a Hohe Tauern Nemzeti Parkban fekvő szálloda.

Ezt a közel 14 milliárd forintos tranzakció ellenértékét a Konzum PE Magántőkealap készpénzben, illetve a tulajdonában lévő Konzum és Opus Global Nyrt. részvényeivel egyenlíti ki a Konzum tőzsdei társaság helyett, majd az eladók felé teljesített vételár-követeléssel tőkét emel a Konzum Nyrt.-ben.

A Konzum PE Magántőkealap követelését a Konzum új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki, szintén a hétfői 3 141 forintos záróárfolyamon meghatározott értéken. nA fenti tranzakciók a versenyjogi eljárások és banki jóváhagyások függvényében 2018. február végéig zárulhatnak. A szállodaportfóliót a Hunguest Hotels Zrt üzemelteti a továbbiakban.

Előzetes számítások szerint a tranzakciósorozat lezárásával megvalósuló tőkeemeléssel a Konzum Nyrt.

  • saját tőkéje elérheti az 50 milliárd forintot,
  • és az új részvények kibocsátásával együtt a forgalomba lévő összes Konzum részvény száma összesen körülbelül 30 millió darabra nő majd.

A szállodavásárlásokhoz forrás mindenesetre kellhet, talán ettől sem függetlenül délutánra megérkezett a harmnadik Konzum-bejelntés is, a Duna Aszfalt Kft. is beszállt a Konzum Nyrt-be. A már emlegetett Konzum PE Magántőkealaptól vett 1,2 milliárd forintért Konzum-részvényt.

Abban biztosak lehetünk, hogy hamarosan újabb tőzsdei bejelentések mentén nyerhetünk képet a magyar gazdaság további „mészárosizálódásáról”.

(Borítókép: Barakonyi Szabolcs / Index)