Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Tovább nőnek az ingatlanárak az országban

2017.12.13. 12:07

Záródik az árolló a magyar lakáspiacon, vagyis az eddig olcsóbb területeken lévő ingatlanok is hozzádrágulnak a főváros és a megyeszékhelyek áraihoz - ezt írja legfrissebb elemzésében az OTP. Az viszont egyelőre kérdés, hogy mindez valamilyen hosszabb távú trendet jelez, vagy csak ideiglenes jelenségről van szó. Emellett beindultak a lakásépítések is, így az OTP elemzői szerint úgy tűnik, lassan  „normál” üzemmódba lép a magyar lakáspiac.

Országos szinten az átlagár, a tavalyi adatokhoz képest, eddig 13 százalékkal nőtt, ezen belül Budapesten 15 százalékra mérséklődött , a megyei jogú városokban 13 százalék körül alakul, a községekben pedig 10 százalékra nőtt az áremelkedés

Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője szerint idén a tizenkilenc megye közül sehol nem csökkent az eladott lakóingatlanok átlagára. A leggyorsabban Zala megyében,  nőttek az ingatlanárak, több mint 20 százalékkal, ezt Tolna és Baranya megye követi 19 és 18 százalék körüli emelkedéssel. A megyeszékhelyek közül Zalaegerszeg drágult a legjobban (23 százalékkal), majd Veszprém (21 százalék), Szeged (20 százalék) és Pécs (19 százalék) következnek.

A négyzetméterárakat nézve a megyék közül Győr-Moson-Sopron megye a legdrágább, itt 265 ezer forint/m2 az átlagár. A 200 ezres szintet azonban egyre több megye, immár Pest, Hajdú-Bihar, Vas és Somogy is meghaladja. Budapesten átlagosan 412 ezer forintba kerül egy négyzetméter. 

A budapesti kerületek közül idén azokban nőttek a leggyorsabban a lakásárak, amelyek amúgy olcsóbb, eddig nem annyira keresett kerületeknek számítottak. A XXIII. kerületben, vagyis Soroksáron például 33 százalékkal lettek drágábbak idén a lakások, de hasonló növekedés látszik a XXI. ,XVI. és XVII. kerületekben is. Ezeken a környékeken most sem élénkült meg annyira a lakáspiac forgalma, viszont olyan alacsonyról indultak az árak, hogy a kis drágulás is látványos. Pesterzsébeten pedig vannak olyan körzetek, ahol több mint 50 százalékkal kerülnek többe átlagosan a lakások, mint tavaly. 

A legdrágább kerület még mindig a Belváros, itt 700 ezer forintnál is többe kerül egy lakás négyzetmétere, a második pedig a Várnegyed, ahol 600 ezer forintba kerülnek. Az a II., XII. és VI. kerületekben félmillió forint fölött vannak az árak, a legolcsóbb kerület pedig továbbra is a XXIII. itt 260 ezer forint egy négyzetméter.