Mészáros Lőrinc megvette a Mátrai Erőművet

2017.12.14. 07:48

A cseh Energeticky Prumyslovy Holdinggal társulva vásárolt többségi részesedést meg a Mátrai Erőműben Mészáros Lőrinc - ezt jelentette be csütörtök délután az a Budapesti Értéktőzsde honlapján Mészáros cége, az Opus Global Nyrt. Az Opus egyik magántőkealapja, a Status Energy közös vállalatot hozott létre a cseh EPH-val, ez a közös cég pedig 72,62 százalékos tulajdonrészt vásárolt a visontai erőműben.

A mátrai erőmű Visonta közelében
A mátrai erőmű Visonta közelében
Fotó: Komka Péter

Ahogy az Index korábban  megírta , már a nyáron sejteni lehetett, hogy a cseh cég és az MVM versenyez a Mátrai Erőműért, az előbbi pedig Mészáros Lőrinccel próbálhat előnyt szerezni.

Az erőműbe bevásároló új társaság, a Mátra Energy Holding Zrt fele-fele részben a Mészáros egyik magántőkealapjához tartozó Status Power Kft. és a prágai EP Power Europe a.s. tulajdona. A fővárosi hőerőműben 2015 júniusától részvényes EP Hungary egy projekttársaság, amely közvetetten a cseh Energeticky Prumyslovy Holding a.s. kizárólagos irányítása alatt áll, ennek a cége a Mátra Energy részvényese is. 

A Mátra Energy-ben Mészáros Beatrix is az igazgatóság tagja lett, továbbá Mészáros Lőrinc két bizalmasa, Antal Kadosa ügyvéd és Halmi Tamás. A testületben 3:2 arányban Mészárosék vannak többségben, míg a felügyelőbizottságban 2:1 az állás a csehek javára.