Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elindult a közleményháború a Jobbik és az ÁSZ között

2017.12.15. 15:05

Az ÁSZ folyamatosan félrevezeti a közvéleményt, ezért a Jobbik nyilvánosságra hozza a Számvevőszék teljes jelentéstervezetét

ezt írta pénteki közleményében a párt. A közleményben az olvasható, hogy mivel az ÁSZ "továbbra sem hajlandó nyilvánosságra hozni azon tényeket, amelyek alapján megalapozottnak tartja a Jobbik megbüntetését", a Jobbik elnöksége úgy látta, nincs más választásuk, mint nyilvánosságra hozni a jelentéstervezetet, amelyet még a múlt héten küldött a Számvevőszék a pártnak. Ebben, a Jobbik holnapján olvasható a dokumentumban állítja az ÁSZ, hogy a párt összesen 331 600 000 forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el egy jogi személytől, ami a 2014-es párttörvény szerint tilos, ez alapján pedig több mint 660 millió forintra büntethetik a pártot. Ez ellen fellebbezési lehetőség nincs.

A 25 oldalas dokumentum a Jobbik szerint "kreatív ábrákkal, sok-sok üres oldallal" készült, de "minimális valós tényt" tartalmaz. Ahogy azt a múlt héten Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója az Indexnek leírta, a jelentéstervezet valóban nem tartalmaz extra információt azon kívül, amit az ÁSZ többször elmondott a Jobbik ügyéről. Ebben az értelemben viszont nem teljesen igaz, hogy az ÁSZ félrevezetné a közvéleményt, legfeljebb az vethető a szervezet szemére, hogy pont ugyanolyan keveset árul el az érintett Jobbiknak, mint mindenki másnak. A dokumentumban röviden összefoglalva az áll, hogy

  • a Jobbik nem igazolta, hogy törvényesen költötte volna el az államtól kapott pénzt 2015-ben és 2016-ban;
  • nem igazolta, hogy a könyvelése, dokumentumai, szabályzatai megfelelnek a törvényileg elvártnak;
  • és hogy az ÁSZ egy másik állami szerv kockázatjelentése alapján feltárta, hogy a párt 331,6 millió forint tiltott támogatást kapott a párt.

Az első pontok abból fakadnak, hogy az ÁSZ nem kapta meg a bekért dokumentumokat a Jobbiktól, ami a Jobbik szerint az ÁSZ hibája, az ÁSZ szerint pedig a párté. Az ÁSZ szerint a párt nem tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének, a párt szerint viszont ez nem igaz, az adatbekérés teljesítését maga az ÁSZ lehetetlenítette el. A tiltott támogatásról pedig feltételezhetően a NAV-tól kapott jelzést és dokumentumokat, szerződéseket az ÁSZ, a NAV ugyanis nyomozott tavaly nyáron Simicska Lajos plakátcégénél, a Mahir Cityposternél, amelytől a Jobbik a plakáthelyeit bérelte. 

A dokumentum tényleg elég szellős és nem tartalmaz semmilyen extra információt a bajosnak ítélt szerződésekről, arról, hogy mi alapján számolták ki, hogy a Jobbik piaci áron alul bérelt plakáthelyeket, sőt, arról sincs benne szó, hogy ezekkel a plakáthelyekkel lenne baj. A Jobbik ezt a közleményében ironikusan úgy értékeli, hogy

a dokumentum pontosan bemutatja, hogy milyen komoly szakmai munka zajlott az ÁSZ-nál a vizsgálat során, mennyire bonyolult számítások, megcáfolhatatlan bizonyítékok sora támasztja alá a jelentéstervezetet.

A párt egyúttal felhívást intéz "a magyar jogásztársadalomhoz, pénzügyi szakemberekhez, az államigazgatásban dolgozókhoz, hogy nyugodtan kezdjék el a nyilvánosság előtt kiértékelni a szakma szabályai és a hatályos törvények alapján az ÁSZ jelentéstervezetét, amely elvezetett a jelenlegi demokratikus válsághoz."

A már másfél hete a pártnál lévő jelentéstervezet nyilvánosságra hozatalának időpontja nyilván nem véletlen, hiszen pénteken tartanak fáklyás tüntetést az ellen, ahogy az állam bánik a Jobbikkal, amelyen baloldali politikusok és értelmiségiek is jelezték a részvételüket. 

Az Állami Számvevőszék reagált a Jobbik közleményére, és arra, hogy a párt "egyoldalúan" nyilvánosságra hozta a jelentéstervezetet. Az ÁSZ közleményében az olvasható, hogy a szerv "mindenben betartja a vonatkozó törvényi előírásokat és alkotmányos kötelezettségeinek megfelelve, a jogállam keretei között, a becsületes adófizető állampolgárok érdekét képviseli". Ezen kívül a számvevőszék továbbra is várja a Jobbik elnökének hivatalos észrevételeit, amellyel cáfolni tudja az ÁSZ jelentéstervezetében szereplő megállapításokat. Erre december 21-ig, vagyis jövő hét csütörtökig van lehetősége a pártnak.

A Jobbik is reagált az ÁSZ reagálására, amelyben egyrészt "(párt)Állami" Számvevőszéknek nevezik az intézményt, másrészt azt írják, hogy "a Jobbik - mint az eddig ellenőrzések során mindig - a mostani ellenőrzés során is teljes mértékben együttműködött az Állami Számvevőszékkel."