16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Elindult a közleményháború a Jobbik és az ÁSZ között

2017.12.15. 15:05

Az ÁSZ folyamatosan félrevezeti a közvéleményt, ezért a Jobbik nyilvánosságra hozza a Számvevőszék teljes jelentéstervezetét

ezt írta pénteki közleményében a párt. A közleményben az olvasható, hogy mivel az ÁSZ "továbbra sem hajlandó nyilvánosságra hozni azon tényeket, amelyek alapján megalapozottnak tartja a Jobbik megbüntetését", a Jobbik elnöksége úgy látta, nincs más választásuk, mint nyilvánosságra hozni a jelentéstervezetet, amelyet még a múlt héten küldött a Számvevőszék a pártnak. Ebben, a Jobbik holnapján olvasható a dokumentumban állítja az ÁSZ, hogy a párt összesen 331 600 000 forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el egy jogi személytől, ami a 2014-es párttörvény szerint tilos, ez alapján pedig több mint 660 millió forintra büntethetik a pártot. Ez ellen fellebbezési lehetőség nincs.

A 25 oldalas dokumentum a Jobbik szerint "kreatív ábrákkal, sok-sok üres oldallal" készült, de "minimális valós tényt" tartalmaz. Ahogy azt a múlt héten Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója az Indexnek leírta, a jelentéstervezet valóban nem tartalmaz extra információt azon kívül, amit az ÁSZ többször elmondott a Jobbik ügyéről. Ebben az értelemben viszont nem teljesen igaz, hogy az ÁSZ félrevezetné a közvéleményt, legfeljebb az vethető a szervezet szemére, hogy pont ugyanolyan keveset árul el az érintett Jobbiknak, mint mindenki másnak. A dokumentumban röviden összefoglalva az áll, hogy

  • a Jobbik nem igazolta, hogy törvényesen költötte volna el az államtól kapott pénzt 2015-ben és 2016-ban;
  • nem igazolta, hogy a könyvelése, dokumentumai, szabályzatai megfelelnek a törvényileg elvártnak;
  • és hogy az ÁSZ egy másik állami szerv kockázatjelentése alapján feltárta, hogy a párt 331,6 millió forint tiltott támogatást kapott a párt.

Az első pontok abból fakadnak, hogy az ÁSZ nem kapta meg a bekért dokumentumokat a Jobbiktól, ami a Jobbik szerint az ÁSZ hibája, az ÁSZ szerint pedig a párté. Az ÁSZ szerint a párt nem tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének, a párt szerint viszont ez nem igaz, az adatbekérés teljesítését maga az ÁSZ lehetetlenítette el. A tiltott támogatásról pedig feltételezhetően a NAV-tól kapott jelzést és dokumentumokat, szerződéseket az ÁSZ, a NAV ugyanis nyomozott tavaly nyáron Simicska Lajos plakátcégénél, a Mahir Cityposternél, amelytől a Jobbik a plakáthelyeit bérelte. 

A dokumentum tényleg elég szellős és nem tartalmaz semmilyen extra információt a bajosnak ítélt szerződésekről, arról, hogy mi alapján számolták ki, hogy a Jobbik piaci áron alul bérelt plakáthelyeket, sőt, arról sincs benne szó, hogy ezekkel a plakáthelyekkel lenne baj. A Jobbik ezt a közleményében ironikusan úgy értékeli, hogy

a dokumentum pontosan bemutatja, hogy milyen komoly szakmai munka zajlott az ÁSZ-nál a vizsgálat során, mennyire bonyolult számítások, megcáfolhatatlan bizonyítékok sora támasztja alá a jelentéstervezetet.

A párt egyúttal felhívást intéz "a magyar jogásztársadalomhoz, pénzügyi szakemberekhez, az államigazgatásban dolgozókhoz, hogy nyugodtan kezdjék el a nyilvánosság előtt kiértékelni a szakma szabályai és a hatályos törvények alapján az ÁSZ jelentéstervezetét, amely elvezetett a jelenlegi demokratikus válsághoz."

A már másfél hete a pártnál lévő jelentéstervezet nyilvánosságra hozatalának időpontja nyilván nem véletlen, hiszen pénteken tartanak fáklyás tüntetést az ellen, ahogy az állam bánik a Jobbikkal, amelyen baloldali politikusok és értelmiségiek is jelezték a részvételüket. 

Az Állami Számvevőszék reagált a Jobbik közleményére, és arra, hogy a párt "egyoldalúan" nyilvánosságra hozta a jelentéstervezetet. Az ÁSZ közleményében az olvasható, hogy a szerv "mindenben betartja a vonatkozó törvényi előírásokat és alkotmányos kötelezettségeinek megfelelve, a jogállam keretei között, a becsületes adófizető állampolgárok érdekét képviseli". Ezen kívül a számvevőszék továbbra is várja a Jobbik elnökének hivatalos észrevételeit, amellyel cáfolni tudja az ÁSZ jelentéstervezetében szereplő megállapításokat. Erre december 21-ig, vagyis jövő hét csütörtökig van lehetősége a pártnak.

A Jobbik is reagált az ÁSZ reagálására, amelyben egyrészt "(párt)Állami" Számvevőszéknek nevezik az intézményt, másrészt azt írják, hogy "a Jobbik - mint az eddig ellenőrzések során mindig - a mostani ellenőrzés során is teljes mértékben együttműködött az Állami Számvevőszékkel."   • Hírek
  • Hírek