Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Októberben nagy menetelésben volt az építőipar

2017.12.15. 12:57

Az októberi adatok szerint az építőipar termelése 38,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva – írja közleményében az ingatlan.com

A szektoron belül a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 27,3 százalékos volt a növekedés, az egyéb építményeknél pedig 51,7 százalékos emelkedés történt októberben. A kedvező adatokat produkáló ágazat helyzetén javíthat az is, hogy 20 milliárd forintos pályázati forrás nyílik meg az ágazat szereplői számára, ebből pedig technológiai fejlesztéseket és kapacitásbővítést hajthatnak végre.

A közlemény szerint ez a megoldás azt is jelenti, hogy új utakra lép a munkaerőhiánnyal sújtott szektor. Erre szükség is van, hiszen a lakásépítési szegmens egyre közelebb kerül a kedvezményes 5 százalékos áfakulcs kivezetését jelentő 2019. végi időponthoz. A támogatás segítségével növekedhet a piaci szereplők hatékonysága és termelékenysége, és ugyanakkora kapacitással több építési megbízást lehet majd teljesíteni az elemzés szerint. 

Az adatokból egyébként az is látszik, hogy a kereslet adott: az építőipar rendelésállománya október végén 113,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az egyéb építményeknél 156,7 százalékkal, a lakásépítéseket magukban foglaló épületépítéseknél pedig 39,3 százalékkal volt magasabb az október végi rendelésállomány az egy évvel korábbinál.