Számla helyett rögtön behajtót küldött az NHKV

2017.12.15. 10:03

Behajtócéggel szedet be nagy összegű büntetéseket az NHKV olyan háztartásoktól, amelyeknek nem is küldött ki szemétszállítási csekket – írja a Magyar Nemzet egy Szeged környéki olvasójának beszámolója alapján, aki szerint számos ismerőse és szomszédja is kapott hasonló felszólítást. 

Utánajárással csak annyit sikerült tisztázni, hogy 2016-os tartozásról lehet szó, amelynek a létezéséről a kukaholding nem értesítette a háztartásokat, így azok egyből a behajtócég célkeresztjébe kerültek. A behajtók a 2655 forint kintlévőség után felszámoltak 41 forint kamatot, 12 ezer forint behajtási költséget és 4445 forint adminisztrációs díjat, vagyis összesen 19 141 forintot. Mindezt egy olyan tartozásra, ami nem az ügyfelek hibájából keletkezett.

A kukaholdingként ismertté vált NHKV Zrt. 2016. áprilisában kezdte meg működését minimális előkészítés után, akkoriban többen figyelmeztettek, hogy nem fog menni a központosítás a rendelkezésre álló rövid idő alatt. Másfél éve a számlázási rendszer és a közszolgáltatóknak nyújtott finanszírozás is döcög, a Magyar Nemzet által megkérdezett Schmidt Jenő (a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke) korábban azt mondta: arra lehet számítani, hogy az állami szemétszállító az eredeti tervekhez képest kétéves késéssel, leghamarabb áprilisban lesz képes országszerte pontos számlákat kiküldeni.