Ipari kémkedéssel, vesztegetéssel, lehallgatással vádolja az Ubert egy volt alkalmazott

2017.12.16. 11:28

Egy volt Uber-alkalmazott súlyos vádakkal illeti a céget egy levélben, ami az Uber és vetélytársa, a Waymo közti bírósági eljárás során került nyilvánosságra – írja a BBC. A Richard Jacobs férfi többek között ipari kémkedésről, illegális lehallgatásról, külföldi hivatalnokok megvesztegetéséről, hekkelésről számol be. Jacobs időközben megállapodott a céggel a saját munkajogi ügyében, kártérítésként 4,5 millió dollárt kap, és állításai egy részét visszavonta, de így is maradt még benne kivizsgálandó muníció a bíróság számára. 

A 37 oldalas levelet Jacobs még májusban küldte az Ubernek, a cég viszont eredetileg nem adta át a Waymo-Uber ügyet tárgyaló bírónak, aki emiatt azt feltételezte, a cégnek rejtegetnivalója van a bíróság előtt. A bíró ezért november folyamán berendelte az Uber ügyvédeit tárgyalások előtti meghallgatásokra. A konkrét bírósági ügy tárgya, hogy az Uber valóban ellopta-e az Alphabet (a Google anyacége) tulajdonában álló Waymo technológiáját saját fejlesztéseihez. 

A levél nagyon súlyos állításokat tartalmaz az Uberre nézve, aminek ha csak a töredéke igaz, akkor komoly bajban lehet az amúgy is szebb napokat látott cég. Az Uber természetesen tagadja a vádakat, azt nem tudni, a jogászaik mire jutottak a novemberi meghallgatásokon. Többek között szerepel a levélben, hogy:

  • Az Uber Marketplace Analytics részlegének egyetlen valódi feladata az ipari kémkedéssel megszerzett információk feldolgozása.
  • 2017 januárjában valaki (feltehetően egy lefizetett tisztviselő a városi önkormányzatból) a Wickr nevű titkosított chatprogramon keresztül kapcsolatba lépett Jacobs-szal és azt mondta, poloskájuk volt a közlekedésügyi szabályozók értekezletén, és segítségre van szükségük a hanganyag letisztításához. Mikor Jacobs jelentette az illegális tevékenységet az Uber akkori jogi igazgatójának, az elsikálta az ügyet annyival, hogy Jacobs mondja meg nekik, nem adnak technikai segítséget, és tüntessék el a felvételt. 
  • Az Uber fedett ügynököket használt, hogy adatokat gyűjtsön versenytársairól és politikusokról. 
  • Az Uber külföldön szabályozó hatóságok tisztségviselőit vesztegette meg.
  • A cég jogosulatlanul rögzített alkalmazottakkal folytatott telefonbeszélgetéseket, akik egy korábbi alkalmazottat vádoltak szexuális zaklatással, a felvétel tényéről nem szóltak a résztvevőknek. 
  • A külföldön folytatott kémkedéssel az ebben részt vevőket is kitette annak a veszélynek, hogy lelepleződnek az ottani titkosszolgálatok előtt és súlyos büntetésekkel néznek szembe.
  • Illegális módszerekkel adatokat gyűjtött a felhasználókról.
  • Jacobsot azért küldték el a cégtől, mert nem akart tovább részt venni az illegális tevékenységekben. 

A teljes dokumentum elérhető a Buzzfeeden. Richard Jacobs abban állapodott meg az Uberrel a levél után a 4,5 millió dolláron felül, hogy nem nyilatkozik az ügyről a nyilvánosságnak, és "segít kijavítani" az általa felvetett biztonsági problémákat. A Seattle-ben élő férfi jelenleg is a cég külsős tanácsadója.