Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Franciaország 2040-re a világon elsőként teljesen betiltja az olaj- és gázkitermelést

2017.12.19. 23:39

A francia parlament elfogadott egy törvény, amely 2040-re betiltja a kőolaj és a földgáz kutatását és kitermelését az országban és a hozzá tartozó tengerentúli területeken – írja a CBS News. A kedden elfogadott törvény értelmében a lejáró fúrási engedélyeket már nem hosszabbítják meg, illetve új kutatási licenceket nem adnak ki.

A francia kormány szerint a lépésük világelsőnek számít, de ahogy a CBS News megjegyzi, ezzel együtt is inkább szimbolikus, hiszen a franciaországi kőolaj- és földgázkitermelés csupán az ország fogyasztásának 1 százalékát fedezi, a többit ma is importból oldják meg.

Ezzel együtt a tiltás annak a hosszabb távú tervnek az első lépése, hogy Franciaország fokozatosan visszavágja a fosszilis energiaforrásoktól való függést, illetve hogy teljesítse a párizsi klímaegyezményben tett vállalásait.

Emmanuel Macron francia elnök Twitteren azt írta, nagyon büszke a lépésre, Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter szerint pedig a frissen elfogadott törvény azt mutatja, hogy a jövő generációi számíthatnak a mostaniakra.