Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Egy óriáscégünk karolta fel a Felcsútot

2017.12.21. 16:37

A felcsúti focicsapat egy dologban új magyar rekordot döntött: soha magyar sportcsapat nem húzott be egy év alatt ennyi közpénzt, 5,4 milliárdos tao-bevétellel sokkolták az országot a napokban. Ha van kedve, itt egy nehezebb teszten megnézheti, hogy mennyire van képben a profi felcsúti csapat közpénzes beruházásaival. 

Ezen belül érdekes még, hogy egy cég adófizetése után kaptak egyben 1,3 milliárd forintot, vette észre a G7. Ez azt jelenti, hogy egy olyan cégünk akarta közpénzzel támogatni a csapatot, aminek több mint 18 milliárd forint volt csak a profitja idén. Összesen 39 ilyen cég van az országban, valamelyik óriásvállalatunkról lehet csak szó.  Azt korábbról lehet tudni, hogy az egyik ilyen gigacég, az OTP például 47 milliárd forintnyi adóját irányíthatta át eddig sportcsapatokhoz. 

Ha érdekli részletesen az egész fejlesztési programjuk, akkor itt megnézheti azt a maga teljességében. 

1986, 1997, 2011

tao-programként ismert támogatási rendszer modellje alapvetően lehet, hogy egy ideig működő elképzelés lett volna mondjuk Svédországban arra, hogy egy kicsit közelebb hozza a potenciális hirdetőket a sportcégekhez.  Magyarországon viszont az erőltetett és átgondolatlan fejlesztés rengeteg gazemberség melegágya, kizárólag ebben sikerült a tervezett " mély társadalmi jelentőségét" elérnie hat év alatt, 2011 óta.

A program akkor is buta lenne, ha lenne igényünk bármi érdemi ellenőrzésre, az értelmezhető nagyságrendet ugyanis sokszorosan meghaladja a mértéke, és már egész iparág épült a közpénzek nevetséges lehúzására ezen a csatornán keresztül. Tréfás bónusz, hogy például pont a NAV elnökének csapata az egyik leglátványosabb példája az egész felszíni bohóckodásnak. Vagy hogy mindez akkor is igaz lenne, ha a közben legalább a kitűzött sportszakmai, szórakoztatóipari célokat azért elérnénk. De megközelíteni se sikerül őket.

Jó tudni mellé azt is, hogy például a kézilabdánál is már három éve pörög pontosan ugyanez a sikersztori, arányaiban még drágábban is, mint a focinál. Felkészül épp a röplabda.