Pénteken sztrájkolnak a Ryanair német pilótái

2017-12-20T180142Z 1393395004 RC1B2EB931C0 RTRMADP 3 RYANAIR-PIL
2017.12.21. 18:57

Mikor már úgy tűnt, hogy a Ryanair megússza a karácsony előtti sztrájkot, a légitársaságnál dolgozó német pilóták négy órás munkabeszüntetést hirdettek péntekre – írja a BBC.

A csütörtökön közzétett felhívás szerint a munkabeszüntetés péntek reggel 5 órától 9 óráig tart, és a németországi repülőterekről induló Ryanair-járatokra vonatkozik.

A pilótákat képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit - VC) közleményében azt írta, csupán PR-fogás volt a Ryanair azon bejelentése, hogy elismeri tárgyalópartnerként a VC-t. A bérekről és a munkafeltételekről szóló tárgyalások szerdára tervezett első fordulója előtt mégiscsak elutasítottak két embert a VC öt főből álló küldöttségéből, és ezért nem is tudták megtartani a tárgyalást.

Az érdekképviselet történetében nem volt még olyan eset, hogy a munkaadó ennyire a "sárba tiporta" volna a szakszervezeti autonómiát - tették hozzá. A VC korábban közölte, hogy december 23. délután és december 26. éjfél között biztosan dolgoznak majd a Ryanair-járatok német pilótái, de ezt az időszakot kivéve bármikor sztrájkba léphetnek.

A nyomásgyakorlással azt akarják elérni, hogy a munkaadó biztosítsa a piaci viszonyoknak megfelelő munkakörülményeket és fizetést a pilótáknak. Mint írták, "a pilóták tömött sorokban hagyják el a Ryanairt, mert csaknem valamennyi légitársaság jobb munkafeltételeket kínál".  • Hírek
  • Hírek