Orbánék török haverja évi 700 milliót fog kapni

2017.12.22. 14:38

Az állam ingyen odaadja hasznosításra Gül Baba türbéjét egy új alapítványnak, és évi 696 millióval még meg is fogja támogatni mindezért, szedte össze Hvg.hu, a 444 és a Hír TV.   Ezenkívül a szervezet még erre az évre 18,5 millió forintot kap ismeretlen kulturális feladataira, derül ki a Magyar Közlönyből

A szerencsés alapítvány akkor kapja meg az ingatlanegyüttest és környékét, ha megtörtént a felújítása, utána viszont 30 napon belül át kell nekik adni. Az az érdekes, hogy ebben az alapítványban ott van Adnan Polat, török oligarcha, a Galatasaray focicsapat volt elnöke, aki kiugróan jóban lehet a miniszterelnök családjával a leírások szerint:

  • Személyesen Orbán vezette körbe a felcsúti ékszerdobozában,
  • Orbán Ráhellel is lefotózták,
  • Tiborcz Istvánnal volt közös cége is,
  • vagy több nemzeti kereskedőházat üzemeltet, az egyiket Lévai Anikó rokona vezetheti.

A Magyar Narancs híressé vált fotósorozatán, ahol Polat Orbán Ráhellel tárgyal, szerepel még Rahói Zsuzsanna, aki hivatalosan a Miniszterelnöki Kabinetiroda tanácsadója. Őt betették ebbe az alapítványba is, illetve a fotókon szintén feltűnő Suat Gokhan Karakust is, akit nagyjából úgy lehet leírni, hogy ő Polat magyarországi intézője.

Adnan Polat
Adnan Polat
Fotó: Anadolu Agency

Polatnak nem ez lesz az egyetlen nagy projektje mostanában, neki adták el a Közvágóhidat is nemrég. A Nemzeti Színházzal és a Müpával szembeni területet még két török milliárdos család bevonásával valószínűleg ledózerolják, és luxusszállodákat, üzletsorokat húznak fel oda. Emellé az állam tervez egy új kongresszusi központot, tehát erős kormányzati hátszél is kezd kirajzolódni ahhoz, hogy az alapjáraton nehezebben elérhető szállodákba gazdag, konferenciázó emberek akarjanak majd menni.

Török sajtóhírek szerint Polatnak régóta tetszhetett Gül Baba türbéje, még 1977-ben járt ott először, tavaly az egyik cége ingyen terjesztendő könyvet is kiadott róla, a török–magyar barátság szimbólumát látja az ingatlanban, illetve a Galatasaray egyik szellemi alapítóját Gül Babában.

Külön érdekes, hogy Polaték ezentúl a külügy munkájába is beleszólhatnak, egy kapcsolódó kormányrendelet szerint ugyanis ezentúl ez az alapítvány "közreműködik" a külügy következő, külön megahatározott feladatainál:

  • „közreműködik Magyarország gazdasági érdekeinek külföldön történő érvényesítésében, az ehhez kapcsolódó kereskedelem-fejlesztési tevékenységben és a kedvező Magyarország-kép kialakításában”;
  • „irányítja a turizmusdiplomáciai feladatok végrehajtását”;
  • „a kormány feladatkörében érintett tagjával együttműködve irányítja a kulturális és tudománydiplomáciai tevékenységet”,
  • például „népszerűsíti a magyar kultúra, oktatás és tudomány eredményeit, beleértve a határon túli magyar kultúrát, oktatást és tudományt”.