Igenis olcsók a budapesti lakások

2018.01.01. 11:44

Budapest lakásárai olcsónak számítanak az európai fővárosok között – írja a fővárosokra és nagy pénzügyi központokra fókuszáló ingatlanpiaci elemzésében az Otthon Centrum és a Global Property Monitor.

A magyar fővárosnál csak a horvát, a szerb, a bolgár, a ciprusi és a román az olcsóbb. Ugyanakkor a budapesti lakásár kevésbé megfizethető az itt élőknek, mint a prágaiaknak vagy varsóiaknak. Nálunk a használt lakásokért 884 ezer forintot, az újakért 1,4-1,8 milliót fizetünk négyzetméterenként – ez a harmada, negyede az Európa pénzügyi és gazdasági fővárosaiban tapasztalható áraknak.

A legdrágább lakások Svájc (Zürich, Genf, Bázel), az Egyesült Királyság (London) és Franciaország (Párizs) fővárosában és fontosabb pénzügyi központjaiban találhatók, ahol átlagosan 7000 – 13 ezer euró (2,1-4 millió forint), illetve Londonban még ennél is drágább, 20 ezer euró (6,3 millió forint) a lakások négyzetméterre vetített ára.

Közeledünk Bécshez

A 2017 január-november között az Otthon Centrum közreműködésével megkötött adásvételi szerződések alapján a fővárosban az V. kerületben kellett a legtöbbet fizetni a lakásvásárlóknak: a használt lakások egy négyzetmétere átlagosan 884 ezer forintért (2850 euró), míg az új építésű lakások ennél lényegesen magasabb, 1,4-1,8 milliós (4515-5800 eurós) négyzetméteráron keltek el.

A belső pesti kerületekben 460-580 ezer forint körül (1480 – 1870 euró), Budán a II., XI. és XII. kerületekben 540-560 ezer forint (1740-1810 euró) volt a használt tégla társasházi lakások fajlagos ára. Az új építésű lakások ennél 30-40 százalékkal magasabb átlagáron keltek el, de egyes luxus projektek milliós vagy azt meghaladó áron kínálják lakásaikat.

A környező országok közül többen is magasabbak az árak:

  • A közép-európai fővárosok között Bécs a legdrágább, az osztrák statisztikák szerint négyzetméterenként, elhelyezkedéstől függően 3500 – 7500 eurót (1,1-2,3 millió forintot) kell fizetni átlagosan. A Bank Austria adatai szerint az elmúlt két év nagyon dinamikus növekedése jelentős mértékben csökkent az év elején, mára stabilizálódni látszanak a bécsi lakásárak.
  • A Lengyel Nemzeti Bank adatai szerint Varsóban az átlagos lakásár alig változott az elmúlt egy évben, forintra átszámolva 580 ezer forint per négyzetméter volt 2017 első félévében. A numbeo.com aktuális adata szerint a belvárosban ennél magasabbak az árak, 785 ezer forintnak megfelelő zlotyt adnak egy négyzetméterért a vásárlók, míg a külső kerületekben 520 ezer forint az átlagár.
  • Prágában – szintén a numbeo.com adatai szerint – a belvárosban 1,2 millió, a külső kerületekben 784 ezer forint a lakások átlagos négyzetméterenkénti ára, Pozsonyban pedig elhelyezkedéstől függően 1910-2650 eurót (590-820 ezer forintot) kell fizetni átlagosan. A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint egy év alatt 4,5 százalék volt az átlagos lakásár emelkedés a pozsonyi régióban.

Nálunk többet kell dolgozni a lakásért

A fenti statisztikák alapján a 2014-től kezdődött lakáspiaci fellendülés nyomán az árakat tekintve a magyar főváros egyértelműen felzárkózik a visegrádi országok fővárosaihoz és a prémium szegmensben már közelít Bécshez is – az átlagos lakások tekintetében azonban az átlagos árszint még alatta marad az osztrák fővárosnak.

A lakásárakkal ellentétben az átlagos jövedelmet (nettó fizetéseket) tekintve a jobseurope.net felmérése szerint Budapest igencsak a sor végén áll. Jelenleg Varsóban, Prágában, Pozsonyban is magasabb az elkölthető nettó havi jövedelem átlaga, mint a magyar fővárosban, Bécsről nem beszélve, ahol többszörös az átlagfizetés a budapestinél. Ez pedig azt is jelenti, hogy

a budapesti lakásár kevésbé megfizethető az itt élőknek, mint a prágai vagy varsói árak az ott élőknek.

A fajlagos lakásárat a havi jövedelemmel összevetve a legkevésbé megfizethető lakások Londonban, Bécsben, Rómában és Párizsban találhatók, Budapest a középmezőnybe tartozik Lisszabonnal, megelőzve Prágát, Pozsonyt, Varsót. A legkedvezőbb értéket Berlin, Koppenhága, Brüsszel és Zágráb mutatja, ahol a havi nettó átlagos jövedelem másfél-kétszerese az átlagos lakás négyzetméterára.  • Hírek
  • Hírek