Aliz
6 °C
14 °C

Igenis olcsók a budapesti lakások

2018.01.01. 11:44

Budapest lakásárai olcsónak számítanak az európai fővárosok között – írja a fővárosokra és nagy pénzügyi központokra fókuszáló ingatlanpiaci elemzésében az Otthon Centrum és a Global Property Monitor.

A magyar fővárosnál csak a horvát, a szerb, a bolgár, a ciprusi és a román az olcsóbb. Ugyanakkor a budapesti lakásár kevésbé megfizethető az itt élőknek, mint a prágaiaknak vagy varsóiaknak. Nálunk a használt lakásokért 884 ezer forintot, az újakért 1,4-1,8 milliót fizetünk négyzetméterenként – ez a harmada, negyede az Európa pénzügyi és gazdasági fővárosaiban tapasztalható áraknak.

A legdrágább lakások Svájc (Zürich, Genf, Bázel), az Egyesült Királyság (London) és Franciaország (Párizs) fővárosában és fontosabb pénzügyi központjaiban találhatók, ahol átlagosan 7000 – 13 ezer euró (2,1-4 millió forint), illetve Londonban még ennél is drágább, 20 ezer euró (6,3 millió forint) a lakások négyzetméterre vetített ára.

Közeledünk Bécshez

A 2017 január-november között az Otthon Centrum közreműködésével megkötött adásvételi szerződések alapján a fővárosban az V. kerületben kellett a legtöbbet fizetni a lakásvásárlóknak: a használt lakások egy négyzetmétere átlagosan 884 ezer forintért (2850 euró), míg az új építésű lakások ennél lényegesen magasabb, 1,4-1,8 milliós (4515-5800 eurós) négyzetméteráron keltek el.

A belső pesti kerületekben 460-580 ezer forint körül (1480 – 1870 euró), Budán a II., XI. és XII. kerületekben 540-560 ezer forint (1740-1810 euró) volt a használt tégla társasházi lakások fajlagos ára. Az új építésű lakások ennél 30-40 százalékkal magasabb átlagáron keltek el, de egyes luxus projektek milliós vagy azt meghaladó áron kínálják lakásaikat.

A környező országok közül többen is magasabbak az árak:

  • A közép-európai fővárosok között Bécs a legdrágább, az osztrák statisztikák szerint négyzetméterenként, elhelyezkedéstől függően 3500 – 7500 eurót (1,1-2,3 millió forintot) kell fizetni átlagosan. A Bank Austria adatai szerint az elmúlt két év nagyon dinamikus növekedése jelentős mértékben csökkent az év elején, mára stabilizálódni látszanak a bécsi lakásárak.
  • A Lengyel Nemzeti Bank adatai szerint Varsóban az átlagos lakásár alig változott az elmúlt egy évben, forintra átszámolva 580 ezer forint per négyzetméter volt 2017 első félévében. A numbeo.com aktuális adata szerint a belvárosban ennél magasabbak az árak, 785 ezer forintnak megfelelő zlotyt adnak egy négyzetméterért a vásárlók, míg a külső kerületekben 520 ezer forint az átlagár.
  • Prágában – szintén a numbeo.com adatai szerint – a belvárosban 1,2 millió, a külső kerületekben 784 ezer forint a lakások átlagos négyzetméterenkénti ára, Pozsonyban pedig elhelyezkedéstől függően 1910-2650 eurót (590-820 ezer forintot) kell fizetni átlagosan. A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint egy év alatt 4,5 százalék volt az átlagos lakásár emelkedés a pozsonyi régióban.

Nálunk többet kell dolgozni a lakásért

A fenti statisztikák alapján a 2014-től kezdődött lakáspiaci fellendülés nyomán az árakat tekintve a magyar főváros egyértelműen felzárkózik a visegrádi országok fővárosaihoz és a prémium szegmensben már közelít Bécshez is – az átlagos lakások tekintetében azonban az átlagos árszint még alatta marad az osztrák fővárosnak.

A lakásárakkal ellentétben az átlagos jövedelmet (nettó fizetéseket) tekintve a jobseurope.net felmérése szerint Budapest igencsak a sor végén áll. Jelenleg Varsóban, Prágában, Pozsonyban is magasabb az elkölthető nettó havi jövedelem átlaga, mint a magyar fővárosban, Bécsről nem beszélve, ahol többszörös az átlagfizetés a budapestinél. Ez pedig azt is jelenti, hogy

a budapesti lakásár kevésbé megfizethető az itt élőknek, mint a prágai vagy varsói árak az ott élőknek.

A fajlagos lakásárat a havi jövedelemmel összevetve a legkevésbé megfizethető lakások Londonban, Bécsben, Rómában és Párizsban találhatók, Budapest a középmezőnybe tartozik Lisszabonnal, megelőzve Prágát, Pozsonyt, Varsót. A legkedvezőbb értéket Berlin, Koppenhága, Brüsszel és Zágráb mutatja, ahol a havi nettó átlagos jövedelem másfél-kétszerese az átlagos lakás négyzetméterára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?