Venezuelában 40 százalékkal nő a minimálbér

2018.01.01. 10:19

Venezuelában januártól 40 százalékkal nő a minimálbér – jelentette be Nicolás Maduro, az ország államfője az MTI szerint. Televíziós beszédében Maduro közölte, hogy a magasabb bérek megvédik a dolgozókat Washingtonnak a szocializmus szabotálását célzó "gazdasági háborújától".

Jó hír!

– mondta újévi üzenetében az egykori buszsofőr és szakszervezeti vezető.

Számos közgazdász szerint az intézkedés csak tovább növeli a kőolajban gazdag, de válságban lévő országban a hiperinflációt. A belföldi árak emelkedésének ellensúlyozására Maduro megemelte ugyan a minimálbért, de a gyorsuló infláció és az elértéktelenedett bolívar miatt milliók szegényedtek el.

Üzenjük Washingtonnak

A venezuelaiak így átlagosan havi 797 510 bolívart keresnek majd, ez élelmiszerjegyekre átszámítva 7 dollárt jelent a feketepiacon. Milliók továbbra sem lesznek képesek a napi három étkezést biztosítani maguknak, a béremelés pedig várhatóan tovább növeli az inflációt – írta a Reuters hírügynökség. Az árak január és november között 1369 százalékkal nőttek az ellenzéki többségű kongresszus adatai szerint, így az áremelkedés mértéke az év végéig várhatóan meghaladja a 2000 százalékot. A venezuelai kormány egy ideje nem közölt rendszeresen inflációs adatokat.

Az állami irányítású gazdasági modell és a túlzott pénzkibocsátás leállítása miatt 2018-ban még nagyobb bajok várhatók Venezuelában – jegyezte meg a Reuters. Maduro ennek ellenére félórás beszédének nagy részében másokat okolt az ország gondjaiért: a külföldi és a helyi sajtó negatív propagandát terjeszt, míg Venezuela valutáját támadások érik, és szabotálják a kőolajiparát – mondta.

Venezuela már jó ideje komoly humanitárius és gazdasági válságban van, az országban élelmiszer- és gyógyszerhiány alakult ki, amit kapni lehet, annak az ára is az egekbe szökött, az ország valutája pedig az óriási infláció miatt már szinte semmit nem ér. Mindez politikai válsághoz és folyamatos tüntetésekhez vezetett, a kormányellenes és kormánypárti tüntetők rendszeresen összecsapnak egymással, a rendőrséggel és a hadsereggel, a válságnak pedig egyre több halálos áldozata van. Arról, hogy hogyan jutott ide a szinte az egész világgal hadakozó dél-amerikai ország, itt írtunk részletesebben