Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

5 milliárd forintnyi EU-s pénzt nyert az NGM csoportos leépítés lebonyolítására

B RKL20170610007
2018.01.02. 08:38

Újra nekifuthat a kormány a közszféra leépítésének, bár az elég valószínűtlen, hogy erre a választások előtt sor kerülne. Az Mno.hu cikke az alapján következtet erre, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megnyert 5 milliárd forintot nyert egy "Létszámleépítések megelőzése és kezelése" elnevezésű uniós pályázaton.

A pénzt három évig lehet felhasználni, és azokra a munkavállalókra lehet költeni a projekt keretein belül akik a vállalkozásoknál vagy a közszférában „adott esetben bekövetkező csoportos létszámleépítések során érintetté válhatnak”. Konkrétan ebből a pénzből segítenék, hogy a közszférából elbocsátott dolgozók a versenyszférában tudjanak elhelyezkedni, például képzésekkel és személyes tanácsadással, ahol feltérképezik az újbóli elhelyezkedés vagy szakmaváltás lehetőségeit.

A kormány 2016-ban bürokráciacsökkentő tervet hirdetett meg, ehhez képest a terv kihirdetése óta még nőtt is közigazgatásban dolgozók száma. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese nyilvánosan is elismerte, hogy kudarcot vallottak a bürokráciacsökkentéssel. Arról volt szó, hogy még ebben a ciklusban több százezer embert terelnek át a közszférából a piaci szektorba. Ebből semmi sem lett, erről itt írtunk részletesebben.

NGM: Nem csak a közszféra dolgozóinak hivatott segíteni a program

A NGM reagált az Mno.hu cikkére, a közleményt változtatás nélkül közöljük: "A cikkükben megjelentekkel ellentétben szó sincs tömeges létszámleépítésekről a közszférában, a GINOP 5.3.10 uniós program célja az esetleges létszámleépítések megelőzése és kezelése az elsődleges munkaerőpiacon. A program indítását a 2008-ban induló válság tapasztalatai, a szocialista-liberális kormányok hibás válságkezelése hívta életre, hiszen képtelenek voltak megakadályozni a tömeges elbocsátásokat az országban. A magyar kormány célja, hogy a programmal segítséget nyújtson az esetlegesen létszámleépítéssel érintett munkavállalóknak még a munkaviszony megszűnését megelőzően. A projekt ugyanakkor nem kifejezetten a közszféra dolgozóinak, hanem minden magyar munkából élőnek hivatott segítséget nyújtani a konvergencia régiókban, amennyiben a szükség úgy kívánja."

Borítókép: MTI / Róka László