Olivér
4 °C
8 °C

Bankoknak tett engedménnyel küzdene az EU a klímaváltozás ellen

2018.01.02. 10:26

Az Európai Bizottság csökkentené azoknak a bankoknak a tőkekövetelményét, amelyek hajlandóak zöldenergiába fektetni – írja a Financial Times. 

Becslések szerint éves szinten 180 milliárd euró hiányzik az európai megújulóenergia-ágazatból, ennyivel több befektetésre lenne szükség, hogy az unió hatékonyan fel tudjon lépni a klímaváltozás ellen. Az új javaslat - amely márciusban kerülhet bemutatásra részleteiben - ezt úgy tervezné orvosolni, hogy engedményt tesz azon bankoknak, amelyek ilyen beruházásokat finanszíroznak. Az elképzelések szerint ha alacsonyabb tőkekövetelményeket támasztanának, azzal olcsóbbá tennék a bankok számára, hogy elektromos autókat és energiatakarékos házakat hitelezzenek.

A nemzetközi szabályozó hatóságok (például a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság) azonban könnyen keresztbe tehetnek az elképzelésnek, hiszen a banki tőkekövetelményeket nem speciális politikai célok, hanem a bankok kockázatvállalásának korlátozása érdekében vezették be.

A javaslat eredetileg európai parlamenti képviselők egy csoportjától származik, de Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a Financial Times-nak azt nyilatkozta, pozitívan tekint rá a Bizottság, ugyanakkor a lehetséges szabályozási kifogások miatt óvatosan közelíti a kérdést. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?