46 milliárdért a Molé lesz a szlovák–magyar gázvezeték

shutterstock 531329203
2018.01.02. 11:31

11,9 milliárd forintért eladja a magyar állam az alig száz kilométer hosszú gázvezeték üzemeltetőjét, a Magyar Gáz Tranzit Zrt.-t az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nek – derül ki a Magyar Közlönyből. Így többlépcsős ügylettel a Földgázszállítót tulajdonló Molhoz kerül a Magyarországot Szlovákiával összekötő gázvezeték.

A tranzakció összesen 46 milliárd forintba fog kerülni az új tulajdonosnak, ugyanis a Magyar Gáz Tranzit vételárán felül a Földgázszállító Zrt. 34 milliárdot fizetve előtörleszti az építésre felvett hiteleket. Az üzlet lezárulta után egyetlen vállalat, a Földgázszállító Zrt. irányítása alá kerül a teljes magyarországi nagynyomású gázhálózat. 

A szlovák–magyar gázvezeték építésére az Európai Unió 10 milliárd forintnak megfelelő támogatást, az Európai Beruházási Bank pedig egy 20 milliárdos hitelt is biztosított – akkor még az FGSZ-nek, eredetileg ugyanis ők építették volna, de aztán kiszálltak, és az MVM valamint az MFB Invest tulajdonában álló Magyar Gáz Tranzit Zrt. vette át a helyüket. Az FGSZ piaci igények hiányára és a szabályozási környezet változására hivatkozva mondta vissza a beruházást, amit így végül lényegében a magyar gázfogyasztók költségére (uniós finanszírozás mellett állami vállalatok segítségével) valósítottak meg. A beruházásról szóló 2010-es határozat szerint 2013. augusztusig kellett volna fizikailag összekötni a két ország vezetékeit, de a variálás miatt ez végül csúszott 2015-re, bár ez nem akadályozta meg Orbán Viktort és Robert Ficót, hogy már 2014-ben átadják.

Később az Európai Unió utasítására az MVM-től a Belügyminisztérium vette át a cső üzemeltetését, bár a gyakorlatban nem igazán kellett üzemeltetni, mivel a tényleges átadás óta eltelt közel három évben szinte semennyi kereskedelmi gáz nem folyt át rajta. Ennek ellenére többek szerint önmagában a cső léte erősíti az oroszokkal szembeni gázalku-pozíciónkat, hiszen a segítségével lenne lehetőségünk gázt hozni Magyarországra az ő kihagyásukkal. A vezeték kapacitása egyébként nagyjából évi 4 milliárd köbméter szlovák–magyar irányba, fordítva pedig évi 1,6 milliárd köbméter, de idővel bővíthető.