Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

46 milliárdért a Molé lesz a szlovák–magyar gázvezeték

shutterstock 531329203
2018.01.02. 11:31

11,9 milliárd forintért eladja a magyar állam az alig száz kilométer hosszú gázvezeték üzemeltetőjét, a Magyar Gáz Tranzit Zrt.-t az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nek – derül ki a Magyar Közlönyből. Így többlépcsős ügylettel a Földgázszállítót tulajdonló Molhoz kerül a Magyarországot Szlovákiával összekötő gázvezeték.

A tranzakció összesen 46 milliárd forintba fog kerülni az új tulajdonosnak, ugyanis a Magyar Gáz Tranzit vételárán felül a Földgázszállító Zrt. 34 milliárdot fizetve előtörleszti az építésre felvett hiteleket. Az üzlet lezárulta után egyetlen vállalat, a Földgázszállító Zrt. irányítása alá kerül a teljes magyarországi nagynyomású gázhálózat. 

A szlovák–magyar gázvezeték építésére az Európai Unió 10 milliárd forintnak megfelelő támogatást, az Európai Beruházási Bank pedig egy 20 milliárdos hitelt is biztosított – akkor még az FGSZ-nek, eredetileg ugyanis ők építették volna, de aztán kiszálltak, és az MVM valamint az MFB Invest tulajdonában álló Magyar Gáz Tranzit Zrt. vette át a helyüket. Az FGSZ piaci igények hiányára és a szabályozási környezet változására hivatkozva mondta vissza a beruházást, amit így végül lényegében a magyar gázfogyasztók költségére (uniós finanszírozás mellett állami vállalatok segítségével) valósítottak meg. A beruházásról szóló 2010-es határozat szerint 2013. augusztusig kellett volna fizikailag összekötni a két ország vezetékeit, de a variálás miatt ez végül csúszott 2015-re, bár ez nem akadályozta meg Orbán Viktort és Robert Ficót, hogy már 2014-ben átadják.

Később az Európai Unió utasítására az MVM-től a Belügyminisztérium vette át a cső üzemeltetését, bár a gyakorlatban nem igazán kellett üzemeltetni, mivel a tényleges átadás óta eltelt közel három évben szinte semennyi kereskedelmi gáz nem folyt át rajta. Ennek ellenére többek szerint önmagában a cső léte erősíti az oroszokkal szembeni gázalku-pozíciónkat, hiszen a segítségével lenne lehetőségünk gázt hozni Magyarországra az ő kihagyásukkal. A vezeték kapacitása egyébként nagyjából évi 4 milliárd köbméter szlovák–magyar irányba, fordítva pedig évi 1,6 milliárd köbméter, de idővel bővíthető.