Továbbra sem szeret adózni a Google

2018.01.03. 12:45

Több milliárd dollárnyi adót spórolt meg magának a Google 2016-ban is egy adójogi kiskaput kihasználva - írja a Bloomberg.

A vonatkozó holland dokumentumok szerint 2016-ban 15,9 milliárd eurót (4,9 billió forintot) mozgatott át egy bermudai fiókcégen, és ezzel milliárd eurós nagyságrendű adó befizetését kerülte el. A Google-t birtokló Alphabet kétféle trükköt használ, az egyik "dupla ír", a másik "holland szendvics" néven ismert a nemzetközi adóelkerülő-zsargonban. A módszerek lényege, hogy a cég egy írországi leányvállalatától egy alkalmazottak nélküli holland társasághoz viszi át a bevételét, majd egy bermudai postafiókcéghez, ami szintén Írországban van bejegyezve. 

A Google egyre több pénzzel hajtja végre a fenti műveletet, a Holland Kereskedelmi Kamara adatai szerint 2016-ban 7 százalékkal több bevételt mozgattak át a struktúrán, mint egy évvel korábban. 

A bevételeiket rejtegető nagy techcégeket már egy ideje próbálják szorongatni az Európai Unió és az USA hatóságai, egyelőre kevés sikerrel, és ez Magyarországnak is sok pénzben kifejezhető károkat okoz.