Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Varga szerint lehet, hogy tovább meghagyják a kedvezményes adókulcsot

2018.01.03. 07:22

Bár a hivatalos adatot a statisztikai hivatal majd csak másfél hónap múlva közli, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy számol, hogy az utolsó negyedévben legalább 4 százalékos volt a GDP-növekedés Magyarországon, írta az MTI.

Varga az évvégi növekedést főként a kiskereskedelmi forgalom bővülésével, illetve az építőipar és a beruházások beindulásával magyarázta. Szerinte korábban inkább csak az ipari termelés és ezen belül a járműipar volt húzóágazat, tavaly viszont jól teljesített a turizmus, az építőipar és a kiskereskedelem is.

Az építőipar magától ennyire nem indult volna be, ehhez a teljesítményhez kellett az is, hogy a kormány csok néven ingyen pénzt osszon a lakást vásárló gyerekesek között, eddig 177 milliárd forint támogatás landolt náluk a közösből.

Visszatérő félelem az új lakások értékesítésénél, hogy a kormány csak jövő decemberig tartja érvényben az 5 százalékos kedvezményes adókulcsot. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály most elmondta, ha a kormány úgy ítéli meg, akkor ki fogják tolni a határidőt, de ezzel a kérdéssel majd csak a választások után fognak foglalkozni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden azt is beismerte, hogy elbukták a harcot az Eurostattal szemben, és az Eximbankot is be kell számolni az államadósságba. "Az államadósság csökkenő pályán marad, az Eximbank tartozásával együtt a 2016-os 76 százalékról 2017 végére 74,5 százalékra csökkent az adósságráta előzetes számítások szerint" - írták.