Bennfentes kereskedelemre gyanakszanak a CIG Pannóniánál

2018.01.04. 10:50

A jegybank adatgyűjtést indított a CIG Pannónia biztosító november-decemberi árfolyammozgásának ügyében, miután a közérdekű feljelentéseiről ismert Tényi István bejelentést tett az MNB-nél amiatt, hogy a CIG Pannónia árfolyama még azt megelőzően jelentős emelkedésnek indult, hogy december 12-én bejelentették volna a Mészáros-érdekeltség Konzum 8,2 milliárd forint értékű tulajdonszerzését az életbiztosítóban – derül ki a Zoom.hu illetve a Magyar Nemzet cikkeiből. 

Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) elnöke már korábban úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy a bejelentés előtti napi 7 százalékos árfolyam-emelkedés megérne egy vizsgálatot a MNB-től. A korábbi árfolyammozgás 1-2 százalék körül volt jellemzően, ami felveti a bennfentes kereskedés gyanúját. 

A jegybank a cikk szerint azt közölte, hogy az saját monitoringrendszere is észlelte a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. törzsrészvényei forgalmának növekedését és az árfolyam hirtelen emelkedését, de ez még nem jelenti vizsgálat megindítását, egyelőre adatgyűjtési fázisban van a felügyeletnél az ügy. A jegybanknak elvileg hat hónapja van vizsgálódni, de a procedúra meghosszabbítható.