Judit
2 °C
7 °C

Nagyokat harap az állam a gázpiacból

2018.01.04. 05:20

2010 után látványos fordulat jött a magyar energiapiacon, a kormány bejelentette: vissza fogja szerezni a tulajdonosi befolyását a legtöbb területen. A térhódítás azzal kezdődött, hogy részvénycsomagot vettek a Molban, majd jött a többi: áram- és gázcégeket vásároltak, kereskedőcégeket, gáztárolókat, vezetékrendszert, erőművet vettek. Amire pedig az államnak nem futotta, az is nagyrészt magyar kézben landolt.

Nagy falatokat harapott ki magának a piacból a Nagy György és Garancsi István neve által fémjelzett MET, vásárolt a Mol is, és a legújabb fejlemény, hogy Mészáros Lőrinc is aktivizálta magát az energiapiacon. Bár a felszínes szemlélőnek úgy tűnhet, hogy a sok vásárlás után mostanra nagyjából nem is maradt semmi külföldi kézben, azért ez egyelőre nem igaz.

Az Energiahivatal legújabb kiadványából, amelyben a 2016-os év fontosabb gázpiaci fejleményeit tekintik át, jól látszik, hogy melyik szegmensben hogy állnak a tulajdoni viszonyok. Legalábbis a jegyzett tőke arányában, az állami hivatal ugyanis így számol. A kiadványt 2013 óta adják ki, így azóta tudtuk összevetni, hogy mennyire eredményes a magyar tulajdon növelésére irányuló igyekezet. (Az állami természetesen egyben magyar érdekeltség is.)

A részletesebb adatokból az látszik egyébként, hogy a legnagyobb külföldi tulajdoni arány az elosztók esetében maradt, itt 2016-ban még mindig 77 százalék volt külföldi kézben, és a vezetékes PB-gázszolgáltatóknál is 78 százalékos a külföldiek aránya, ha a jegyzett tőkét nézzük. A gáztárolóknak viszont már 100 százaléka állami, a lakossági szolgáltatásnak pedig 81,7 százaléka volt állami tulajdonban 2016 végén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?