Jön a kánaán a lakáskiadóknak

2018.01.04. 12:26 Módosítva: 2020.07.09. 15:05

Az ingatlanpiac szempontjából több fontos változást hozott a 2018-as év, amelyek a korábbinál kedvezőbb szabályokat írnak elő – írja az ingatlan.com a változásokat összegző közleményében. 

A lakástulajdonosokat kényeztetik

A lakásukat bérbe adók számára (különösen a fővárosban) kedvező lépés, hogy az ingatlankiadásból származó és 1 millió forintot meghaladó jövedelem után idén már nem kell a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni. Az eho eltörlése miatt a lakáskiadás utáni a terhelés lényegében az eddigi felére csökken, mivel csak 15 százalék szja-t kell fizetni. Ettől függetlenül nem valószínű, hogy a lépés miatt érezhetően csökkenénnek a bérleti díjak, mert sok lakástulajdonos eddig is feketén adta ki az ingatlanát, inkább az várható, hogy fehéredni fog a piac.

Egy szintén új szabály miatt jobb helyzetbe kerülnek az ingatlanjukat vagy ingatlanjaikat lakáshotelként hasznosítók: szemben az eddigi eggyel 2018-tól három kiadandó ingatlan után választhatják a tételes átalányadózást, ez évente 38 400 forint minden szoba után. Ez fenntartja a bulinegyedben a rövid távú lakáskiadás jövedelmezőségét, de az elemzés szerint az érintett környék lakáspiacán komoly változásokat hozhat az erzsébetvárosi szórakozóhelyek nyitvatartásáról szóló februári népszavazás is.

A lakáseladók és -vásárlók számára jelenthet könnyítést egy törvénymódosítás, amelynek lényege, hogy az eddigi 1 helyett 3 évük lesz a vevőknek arra, hogy a korábban eladott lakásuk forgalmi értékével csökkentsék az új ingatlan megszerzéséhez kötődő illetékalapot.

Több lesz az adható lakhatási támogatás

Az albérletben élő alkalmazottakat érintheti az a változás, amelynek eredményeként emelkedik a munkáltató által adható adómentes lakhatási támogatás. 2017-ben még az alkalmazottak a minimálbér 40 százalékát kaphatták támogatásként, 2018-tól ez az összeg a minimálbér 60 százalékára rúghat. Mivel a minimálbér és a limit is nőtt, így az adómentesen adható havi támogatás összege 51 ezerről közel 83 ezer forintra emelkedett januártól.