Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiderült, milyen ingatlanokra szerzett elővásárlási jogot a kormány

2018.01.04. 16:39 Módosítva: 2018-01-05 09:11:56

Nyilvánossá vált a világörökségi helyszíneken álló ingatlanokat tartalmazó lista, amelyre egy múlt év végi törvénymódosítás értelmében elővásárlási joga van a kormánynak. 

A pontos listát a Magyar Közlönyben megjelent táblázat tartalmazza, amely itt érhető elCsepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azzal indokolta az állami elővásárlási jog fontosságát, hogy "a világörökség megőrzése közérdek, ezért a világörökségi helyszínen lévő ingatlanok tulajdonosi szerkezetének a legkisebb kockázatot kell jelentenie a közfeladat ellátása szempontjából."

Az ellenzék azonban azzal bírálta a kezdeményezést, hogy lehetővé teheti, hogy a kormány a csókosok csoportosítsa át az érintett ingatlanokat – ezek körébe egyébként nem tartoznak a lakóházak és a termőföldek, erdőgazdasági területek sem, csupán  a világörökségi nagyobb épületek. A fent linkelt táblázatban ettől még minden világörökségi területen fekvő ingatlan megtalálható, de ezek közül csak azokra érvényes az elővásárlási jog, amelyek nem lakóházak vagy termőföldek.