Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Befejeződött a takarékok egyesülése, 12-en maradtak

2018.01.05. 10:33

Év elejére valamennyi egyesülés befejeződött a takarékszövetkezeti szektorban, így 12 regionális szövetkezeti hitelintézet működik az országban – írja az MTI. Az egyesülésekkel 2017. végéig 8 regionális takarék jött létre, 2018 elején pedig további 4: a Centrál, a 3A, az M7 és a Pátria. Az integráció folyamatáról, és az egészet átszövő politikai-gazdasági manőverekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. 

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) pénteki közleménye szerint több mint 50 takarékszövetkezet egyesüléséből 12 regionális központú pénzintézet jött létre. A fúziókra alapvetően azért volt szükség, hogy a takarékok versenyképesebbé váljanak, egységes, korszerű, az adott régió bármely fiókjában igénybe vehető szolgáltatásokat tudjanak nyújtani ügyfeleik részére. Az egyesülések eredményeképpen sok kis helyi fiók bezár, korábbi információink szerint 100-150 fiókkal lehet kevesebb az összeolvadások végén.

A 12 új takarékszövetkezeti régió határvonalait az ügyfelek igényeit, a lakosságszámot, a társadalmi, üzleti és pénzügyi szokásokat figyelembe véve, a közlekedési infrastruktúra adottságait, valamint a termelési láncok egy régióba szervezését szem előtt tartva a takarékok maguk alakították ki - írták.

Centrál néven 4 közép-magyarországi takarék egyesült: a hatvani Mátra Takarékszövetkezet, a Jászárokszállás és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet, valamint a füzesabonyi Füzes Takarék Szövetkezeti Hitelintézet olvadt be a Centrálba. A pénzintézet négy megyében szolgáltat: Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest.

3A Takarék néven öt Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyei szövetkezeti hitelintézet egyesítette erőit: a Fegyvernek és Vidéke Takarékszövetkezet, a PILLÉR Takarékszövetkezet, a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint az Újszász és Vidéke Takarékszövetkezet olvadt be a 3A Takarékszövetkezetbe.

Somogy és Zala megye két szövetkezeti hitelintézete egyesült, a Zala Takarékszövetkezet beolvadt az M7 Takarékszövetkezetbe. Pest megyében pedig az Örkényi Takarékszövetkezet olvadt be a Pátria Takarékszövetkezetbe.