Csökken a netáfa, de a szolgáltatók idén is trükközhetnek majd

GettyImages-170432809
2018.01.05. 05:02

2018-ban 2017-hez hasonlóan újra csökkent az internetszolgáltatás áfája, ezúttal 18-ról 5 százalékra. A következő hónapokban érdemes lesz majd odafigyelni, hogy a szolgáltatók érvényesítik-e az áfacsökkentést a netszolgáltatás árában, ugyanis annak ellenére, hogy 2017-ben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vizsgálata alapján a szolgáltatók többsége nem nyelte be az adócsökkentést, voltak esetek, amikor a hatóságnak büntetést kellett kiosztania.

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az Index kérdésére elárulta, hogy a hatóság elsősorban az általános szerződési feltételekben foglalt árak alakulását tudta vizsgálni az internet áfájának csökkentése után, 

és a vizsgálat alapján jelentősen csökkent a netszolgáltatás ára az év elején.

Konkrétan

  • a vezetékes netszolgáltatás esetében átlagosan 7,1 százalékkal csökkentek az árak
  • a mobilos netszolgáltatások piacán is volt árcsökkenés, a díjcsomagokban foglalt adattartalomtól függően a mobiltelefonok előfizetési díjai 2-3 százalékkal csökkentek.

Három esetben viszont nem volt minden rendben az áfacsökkentés érvényesítésével:

  • Az Invitel az internetáfa-csökkentés után februárban szabálytalanul, egyoldalúan emelt díjat a határozatlan idejű szerződéseknél, ezért 10 milliós bírságot kaptak. A telefon-, a kábeltelevízió-, az IPTV- és az internetes szolgáltatásaiknál emelték a havidíjat, a telefonszolgáltatásnál pedig a percdíjai is drágultak.
  • a Telenor elégtelen tájékoztatást adott ügyfeleinek, honlapján nem tüntette fel a lakossági díjcsomagok nettó havi díjait,
  • a Jurop Telekom pedig késve módosította általános szerződési feltételeit, és nem hozta időben létre tájékoztató honlapját a lecsökkent netáfa kapcsán.

Az NMHH három területen vizsgálta, hogy a szolgáltatók betartották-e az internet áfacsökkentésére vonatkozó új jogszabályokat: megfelelő módon és időben módosították-e az általános szerződési feltételeiket (ÁSZF), tájékoztatták-e az előfizetőket az áfaváltozásról, valamint hogy elkülönítve tüntették-e fel az internet-hozzáférési szolgáltatás díját az ÁSZF-ekben és a számlákban.

Annak ellenére viszont, hogy a hatóság vizsgálta az áfacsökkentés érvényesítését, a szolgáltatók később még áttolhatták a pluszköltségeket a fogyasztókra. Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságánál külön rá is kérdeztünk, hogy mikor vizsgálták az árak változását, és azt tudtuk meg, hogy az áfacsökkentés hatását csak az év elején nézték.

Így tehát a szolgáltatók év közben könnyen visszaemelhették az árban az áfacsökkentés részét vagy akár egészét is. Kollégánk UPC-s számlái alapján alább például látszik is, hogy a szolgáltató az év elején annak rendje és módja szerint lecsökkentette az árat a csökkentett áfa arányában, aztán a nagyjából 350 forintos csökkentés után az év második felére visszaemelte az árat kb. 220 forinttal.

Az áfacsökkentés elnyelésének ugyanakkor van egy másik módja is: mivel az internetet az előfizetők általában egy csomagon belül veszik, az áfacsökkentés miatt elvesztett pénzt a szolgáltatók a többi szolgáltatás árának emelésével is vissza tudják szerezni.

2016 végén még 27 százalékos volt az internet-előfizetés áfája – a 27 százalékos kulcsot a Fidesz-kormány vezette be – az csökkent tavaly 18, idén pedig öt százalékra. Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programja (DJP) összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos nemrég egy sajtótájékoztatón azt mondtaezzel tavaly 22-23, idén további 35-40 milliárd forint marad a magyar családok és vállalkozások zsebében. Deutsch szerint a költségvetés mégsem esett el ennyi pénztől, mert eközben nőtt az internetes előfizetések száma: a felnőtt magyar lakosság 78 százaléka használ naponta internetet a 2015-ös 72 százalék helyett és ez még idén meghaladja az EU 79 százalékos átlagát.

A digitális rezsicsökkentést bejelentő kormánybiztos biztos abban, hogy az áfacsökkentés az internethasználatot is olcsóbbá teszi. A szolgáltatók nem nyelik le a különbözetet, de ehhez nem kell „árkommandó”: Deutsch reményei szerint az NMHH jár közben, ahogyan tavaly is, amikor az ország 400 szolgáltatójának árképzését vizsgálta. 

Ez a vizsgálat ugyanakkor ugyanúgy csak az év eleji időszakra vonatkozik majd. Amennyiben kiszúrta volna, hogy a netszolgáltatója és közben akár teljes egészében visszaemelte volna az áfacsökkentésen elvesztett bevételét, vagy csak a többi szolgáltatáson emelt volna gyanúsan sokat, küldje el az ezt bizonyító számlákat a tema+netafa@index.inda.hu címre.