Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csökken a netáfa, de a szolgáltatók idén is trükközhetnek majd

GettyImages-170432809
2018.01.05. 05:02

2018-ban 2017-hez hasonlóan újra csökkent az internetszolgáltatás áfája, ezúttal 18-ról 5 százalékra. A következő hónapokban érdemes lesz majd odafigyelni, hogy a szolgáltatók érvényesítik-e az áfacsökkentést a netszolgáltatás árában, ugyanis annak ellenére, hogy 2017-ben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vizsgálata alapján a szolgáltatók többsége nem nyelte be az adócsökkentést, voltak esetek, amikor a hatóságnak büntetést kellett kiosztania.

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az Index kérdésére elárulta, hogy a hatóság elsősorban az általános szerződési feltételekben foglalt árak alakulását tudta vizsgálni az internet áfájának csökkentése után, 

és a vizsgálat alapján jelentősen csökkent a netszolgáltatás ára az év elején.

Konkrétan

  • a vezetékes netszolgáltatás esetében átlagosan 7,1 százalékkal csökkentek az árak
  • a mobilos netszolgáltatások piacán is volt árcsökkenés, a díjcsomagokban foglalt adattartalomtól függően a mobiltelefonok előfizetési díjai 2-3 százalékkal csökkentek.

Három esetben viszont nem volt minden rendben az áfacsökkentés érvényesítésével:

  • Az Invitel az internetáfa-csökkentés után februárban szabálytalanul, egyoldalúan emelt díjat a határozatlan idejű szerződéseknél, ezért 10 milliós bírságot kaptak. A telefon-, a kábeltelevízió-, az IPTV- és az internetes szolgáltatásaiknál emelték a havidíjat, a telefonszolgáltatásnál pedig a percdíjai is drágultak.
  • a Telenor elégtelen tájékoztatást adott ügyfeleinek, honlapján nem tüntette fel a lakossági díjcsomagok nettó havi díjait,
  • a Jurop Telekom pedig késve módosította általános szerződési feltételeit, és nem hozta időben létre tájékoztató honlapját a lecsökkent netáfa kapcsán.

Az NMHH három területen vizsgálta, hogy a szolgáltatók betartották-e az internet áfacsökkentésére vonatkozó új jogszabályokat: megfelelő módon és időben módosították-e az általános szerződési feltételeiket (ÁSZF), tájékoztatták-e az előfizetőket az áfaváltozásról, valamint hogy elkülönítve tüntették-e fel az internet-hozzáférési szolgáltatás díját az ÁSZF-ekben és a számlákban.

Annak ellenére viszont, hogy a hatóság vizsgálta az áfacsökkentés érvényesítését, a szolgáltatók később még áttolhatták a pluszköltségeket a fogyasztókra. Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságánál külön rá is kérdeztünk, hogy mikor vizsgálták az árak változását, és azt tudtuk meg, hogy az áfacsökkentés hatását csak az év elején nézték.

Így tehát a szolgáltatók év közben könnyen visszaemelhették az árban az áfacsökkentés részét vagy akár egészét is. Kollégánk UPC-s számlái alapján alább például látszik is, hogy a szolgáltató az év elején annak rendje és módja szerint lecsökkentette az árat a csökkentett áfa arányában, aztán a nagyjából 350 forintos csökkentés után az év második felére visszaemelte az árat kb. 220 forinttal.

Az áfacsökkentés elnyelésének ugyanakkor van egy másik módja is: mivel az internetet az előfizetők általában egy csomagon belül veszik, az áfacsökkentés miatt elvesztett pénzt a szolgáltatók a többi szolgáltatás árának emelésével is vissza tudják szerezni.

2016 végén még 27 százalékos volt az internet-előfizetés áfája – a 27 százalékos kulcsot a Fidesz-kormány vezette be – az csökkent tavaly 18, idén pedig öt százalékra. Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programja (DJP) összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos nemrég egy sajtótájékoztatón azt mondtaezzel tavaly 22-23, idén további 35-40 milliárd forint marad a magyar családok és vállalkozások zsebében. Deutsch szerint a költségvetés mégsem esett el ennyi pénztől, mert eközben nőtt az internetes előfizetések száma: a felnőtt magyar lakosság 78 százaléka használ naponta internetet a 2015-ös 72 százalék helyett és ez még idén meghaladja az EU 79 százalékos átlagát.

A digitális rezsicsökkentést bejelentő kormánybiztos biztos abban, hogy az áfacsökkentés az internethasználatot is olcsóbbá teszi. A szolgáltatók nem nyelik le a különbözetet, de ehhez nem kell „árkommandó”: Deutsch reményei szerint az NMHH jár közben, ahogyan tavaly is, amikor az ország 400 szolgáltatójának árképzését vizsgálta. 

Ez a vizsgálat ugyanakkor ugyanúgy csak az év eleji időszakra vonatkozik majd. Amennyiben kiszúrta volna, hogy a netszolgáltatója és közben akár teljes egészében visszaemelte volna az áfacsökkentésen elvesztett bevételét, vagy csak a többi szolgáltatáson emelt volna gyanúsan sokat, küldje el az ezt bizonyító számlákat a tema+netafa@index.inda.hu címre.